A Markíza reagált a Na telo műsorvezetőjének szavaira a cenzúráról és a tévék orbanizációs harcáról, közel száz kollégája állt ki Kovačič mellett

camera

1

A Markíza reagált a Na telo műsorvezetőjének szavaira a cenzúráról és a tévék orbanizációs harcáról, közel száz kollégája állt ki Kovačič mellett

Fotó: TV Markíza 

Megosztás

Michal Kovačič, a Na telo című politikai vitaműsor vasárnapi adásának végén azzal búcsúzott, hogy a Markízában cenzúrázni akarják a vitabeszélgetéseket, a műsorvezetőket pedig nyomás alá helyezik. A csatorna reagált a műsorvezető kijelentéseire.

Kovačič a műsor végén közölte: “Szlovákia éppen a tévék orbanizációs harcát éli, ha ezt nem állítjuk meg, ez pusztító lesz a szlovák demokráciára nézve.” Elmondta, hogy cenzúrázni akarják a vitabeszélgetéseket, a mindennapos nyomással pedig megcélozták a napi híreket is. Hozzátette, hogy szerkesztőségük fellépett a rájuk nehezedő nyomással szemben.

„A Na telo műsor a legnézettebb, legtöbbet idézett műsorrá nőtte ki magát, amin nem változtatott a többhetes politikai bojkott sem. Éppen ezért az lenne a logikus, ha a vezetőségünk támogatna bennünket, viszont ennek az ellenkezője történik, törlik a műsor epizódjait” – tette hozzá.

A TV Markíza az Aktuality érdeklődésére közölte: elutasítják a cenzúrával kapcsolatos vádakat, az egészet helytelennek és megalapozatlannak tartják.

Lukáš Kočišek szóvivő elmondása szerint a TV Markíza híradása mindig objektív és független volt. „Paradox módon a Na telo című műsort több héten keresztül támogattuk azzal, hogy a bojkott és a dramaturgiai igények ellenére soha nem látott mértékben sugároztuk” – közölte a szóvivő, majd hozzátette, hogy a TV Markíza hírszerkesztősége normál üzemmódban, bevált szerkesztői folyamattal, a szakmai és etikai normákat betartva működik.

Időközben közel száz kollégája biztosította támogatásáról Michal Kovačičot.

A Markíza munkatársai közös nyilatkozatban szólították fel Peter Gažík vezérigazgatót és Michal Kratochvíl vezető szerkesztőt, hogy három napon belül írásban kötelezzék el magukat amellett, hogy a műsor a nyári szünet után „szabad dramaturgiával és ugyanazzal a műsorvezetővel folytatódik”. Ellenkező esetben kollektív ellenállást tanúsítanak.

A Markíza dolgozói leszögezték, céljuk nem a feszültségkeltés, hanem a sajtószabadság megőrzése.

Egyelőre kérdéses a Na telo jövője, sajtóértesülések szerint elképzelhető, hogy Michal Kovačič utoljára vezette a műsort, de az is lehet, hogy a formátum végleg megszűnik – ahogy megszűnt a JOJ televízió vitaműsora, a Na hrane is.

Bár a mostani televíziós szezon csak június végén ér véget, a televízió valószínűleg már csak két epizódot sugároz, felételezhetően a közelgő európai parlamenti választások miatt. Előreláthatólag azután nem is kerül többet adásba a műsor.

A következő hetekben az őszi struktúrára való felkészülés részeként a Markíza átgondolja, mi lenne a legalkalmasabb formátuma a vasárnapi politikai vitáknak, s azzal térnek vissza a nyári szünet után, közölték.

A Markíza híradásaiban több hónapja tapasztalható a feszültség, ami szakszervezetek megalakulását is eredményezte. Ráadásul a Markíza a kormánypártok által bojkottált médiák közé tartozik.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program