450 ezer euróval húzta le a komáromi céget, aztán rendőrnek öltözve további százezreket követelt

camera

1

450 ezer euróval húzta le a komáromi céget, aztán rendőrnek öltözve további százezreket követelt

Végh Bálint (balra) L.L. Junior mellett a Szenvedély című videóklipben 

Megosztás

A többek között L.L. Juniorral, Dér Henivel, G.w.M-mel és Burai Krisztiánnal is zenélő nagymegyeri Végh Bálintnak május végén kezdődik a büntetőpere a Komáromi Járásbíróságon. A férfiról azután kezdtek el cikkezni, hogy 2022 októberében lecsapott rá a rendőrség, mert állítólag társaival rendőrnek öltözve készültek rablást végrehajtani Pozsonyban. Most azonban a V. Bálint művésznéven futó rapper egy mind ez idáig a nyilvánosság számára ismeretlen ügy miatt fog hamarosan bíróság elé állni.

Portálunk közérdekű adatigénylés útján jutott hozzá a Nyitrai Kerületi Ügyészség anonimizált vádemelési javaslatához, amelyben kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett, nagy kárt okozó csalással vádolják a nagymegyeri férfit. Az egyik, 452 ezer euróra rúgó csalást az elkövető véghezvitte, míg a másik, 300 ezer eurós csalásra “csupán” kísérletet tett.

Amennyiben Véghet vádlottként bűnösnek találják, 10-től 15 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

Ingatlan eladó!

A vádirat szerint Végh 2022 elején egy komáromi székhelyű cég két ügyvezetőjét meggyőzte arról, hogy segít nekik megszerezni több, adósságba keveredett személy ingatlanjait egy banki kapcsolatán keresztül. A vád szerint Végh a cégvezetőknek azt állította, hogy ha a bankban dolgozó ismerősének kifizetik az eladósodott tulajok jelzáloghitel-tartozásait, akkor van esélyük arra, hogy hozzájussanak a házakhoz.  Ugyanis az ingatlanok tulajdonosai a bank helyett a komáromi cégnek fognak tartozni, amit ha nem végtörlesztenek három hónapon belül, a házak automatikusan a komáromi cég tulajdonába kerülnek.

2022 februárjában a komáromi cég ügyvezetői két részletben, összesen 452 ezer eurót adtak át Véghnek, hogy azt továbbítsa a bankban dolgozó ismerősének. A nagymegyeri férfi cserébe egy tallósi, egy dunaszerdahelyi, egy somorjai és egy lévai ingatlan adásvételi szerződését nyújtotta át a cégvezetőknek.

A hatóságok szerint azonban Végh banki kapcsolata valójában nem is létezett. Az adásvételi szerződéseket egy ügyvédnő dolgozta ki az ingatlantulajdonosok tudta nélkül. 

Három hónap elteltével a komáromi cég a fiktív szerződésekre hivatkozva hiába tartott igényt az ingatlanokra, azok nem kerültek a vállalathoz, és a közel félmillió eurót sem kapták vissza Végh Bálinttól. 

Végh pár hónappal később, pontosabban 2022 júliusában egy videóklipben rapperként jelent meg rendkívül ismert magyar előadók, L.L. Junior és G.w.M oldalán, de felbukkant Dér Heni és Burai Krisztián mellett is.

A hatóságok szerint a nagymegyeri férfi a zenei karriérjének beindítása után egy hónappal egy újabb csalással próbálkozott meg. 

Rendőrnek öltözve

A vád ugyanis egy másik esetet is felevenít, amely szoros összefüggésben áll a fent említett csalással. Végh Bálint pár hónappal az ingatlanmutyi után újra meglátogatta a komáromi cégvezetőket. A nagymegyeri férfi magát a Nemzeti Bűnüldözői Ügynökség (NAKA) munkatársának kiadva azt állította, a rendőrség vizsgálatot indított a cégvezetők ellen.

A vád szerint Végh egyenként látogatta meg a komáromi vállalkozókat. Mindkét esetben NAKA-egyenruhában, hamis szolgálati igazolványt felmutatva közölte, 300 ezer euróért elintézi, hogy a szőnyeg alá söpörjék az eljárást.

A komáromi cég egyik ügyvezetője bizonyítékot kért Véghtől a rendőrségi eljárás megindításáról. Pár nap múlva az egyik nagymegyeri benzinkúton találkoztak, majd Végh innen egy földútra vitte a férfit, ahol felmutatott neki egy papírt, amiről azt állította, hogy a nyomozati iratból származik.

A vád szerint a nagymegyeri férfi ezután a másik ügyvezetőt is megpróbálta átverni, vele egy komáromi hídon közölte – mint “nakás” – hogy őt és üzlettársát is megfigyeli a rendőrség, de 300 ezer euró fejében az egyenruhások szívesen leveszik róluk a célkeresztet. 

A vád szerint a két férfi végül nem fizette ki az összeget a magát rendőrnek kiadó csalónak.

L.L. Juniortól a celláig

Végh Bálint később azzal került be a hírekbe, hogy tagja – sőt, állítólag vezetője – volt egy bandának, amelyre 2022 októberében csaptak le a rendőrök.

Az akkor napvilágra kerülő információk szerint V. Bálintra, – valamint társaira, M. Szilárdra, Z. Márkra, V. Viktorra, K. Rolandra és Sz. Péterre – azért csapott le a NAKA, mert rendőrnek öltözve készültek rablást végrehajtani Pozsonyban. Sajtóértesülések szerint egy pozsonyi villát raboltak volna ki, aminek tulajdonosa egy műgyűjtő volt. 

A Caravella fedőnevű rendőrségi akciót egy ismert pozsonyi hotelben hajtották végre. A gyanúsítottaknál fegyvereket, rendőregyenruhákat, golyóálló mellényeket, rendőrsisakokat és -jelvényeket is találtak.

Cikkünk a Caravella fedőnevű akcióról:

A rendőrség szerint Végh a hotel második emeletén osztotta szét a konkrét feladatokat: a ház melyik oldaláról hatoljanak be, a garázson vagy az ablakon keresztül. Arról is tájékoztatta társait, hogy milyen értéktárgyak vannak az ingatlanban. A terv szerint ketten törtek volna be, ketten pedig kint maradtak volna a furgonban, a nagymegyeri rapper is távolról figyelte volna a történteket.

Az eset után L.L. Junior úgy nyilatkozott nagymegyeri rappertársáról, hogy minden téren elhatárolódik tőle, ahogy a barátai, a cége és a kollégái is. 

G.w.M és Burai nyilatkozatai:

A csoport tagjait azonban végül nem helyezték előzetes letartóztatásba, és ebben nagy szerepe volt annak, hogy – Végh Bálintot is beleértve – a feltételezett tettesek beismerő vallomást tettek.

Végh Bálint ezután a Mokka műsorában tűnt fel újra L.L. Junior oldalán, aki elmondta, szárnyai alá vette a “tehetséges és alázatos” rappert. 

Végh Bálint a Mokka műsorában

2023 áprilisában aztán arról adott hírt portálunk, hogy Véghet újra elvitték a rendőrök, akit pár nap múlva előzetes letartóztatásba helyeztek a fent részletezett kétrendbeli csalás gyanújával.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program