A Markíza azonnali hatállyal leállítja a Na telo és a Na telo PLUS sugárzását

camera

1

A Markíza azonnali hatállyal leállítja a Na telo és a Na telo PLUS sugárzását

Forrás: Na telo / Markíza 

Megosztás

Michal Kovačič, a Na telo című politikai vitaműsor műsorvezetője vasárnap arról beszélt, hogy a Markízában cenzúrázni akarják a vitabeszélgetéseket, a műsorvezetőket pedig nyomás alá helyezik. A csatorna hétfőn kijelentette, hogy a személyes véleménynyilvánítás ellentétben van a médiaszolgáltatásokról szóló törvénnyel és az újságírói etikai kódexszel, ennek fényében pedig határozott döntés mellett szánta el magát.

Kovačič élő adásban bírálta a Markíza vezetőségét: “Szlovákia éppen a tévék orbanizációs harcát éli, ha ezt nem állítjuk meg, ez pusztító lesz a szlovák demokráciára nézve.” Elmondta, hogy cenzúrázni akarják a vitabeszélgetéseket, a mindennapos nyomással pedig megcélozták a napi híreket is. Hozzátette, hogy szerkesztőségük fellépett a rájuk nehezedő nyomással szemben.

„A Na telo műsor a legnézettebb, legtöbbet idézett műsorrá nőtte ki magát, amin nem változtatott a többhetes politikai bojkott sem. Éppen ezért az lenne a logikus, ha a vezetőségünk támogatna bennünket, viszont ennek az ellenkezője történik, törlik a műsor epizódjait” – tette hozzá.

A TV Markíza hétfőn közleményt adott ki, miszerint a csatorna mint felhatalmazott műsorszolgáltató és a vonatkozó engedélyek birtokosa, szerkesztői felelősséget visel a sugárzott tartalom hatékony ellenőrzéséért.

„Tekintettel arra, ami május 26-án, vasárnap történt a Na telo című műsor utolsó részének sugárzása közben, amelyben a műsorvezető arra használta fel a sugárzás idejét, hogy ellentétben a médiaszolgáltatásokról szóló törvénnyel és az újságírói etikai kódexszel a saját véleményét prezentálja, azt a döntést hoztuk, hogy azonnali hatállyal leállítjuk a Na telo és a Na telo PLUS című műsorok sugárzását. Az alkalmazott kötelezettségszegése következményeinek levonása a TV Markíza belső ügye” – áll a csatorna közleményében.

A csatorna azt követően hozta meg döntését, hogy Kovačičot közel száz kollégája biztosította a támogatásáról és közös nyilatkozatot küldtek a Markíza vezetőségének.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program