Lemondott a csődközelből visszahozott, mostoha sorsú nagymegyeri TSM vezetője

camera

16

Lemondott a csődközelből visszahozott, mostoha sorsú nagymegyeri TSM vezetője

Paxián Károly - Fotók: Cséfalvay Á. András 

Megosztás

Paxián Károlyt öt éve választották meg a város hulladékgazdálkodásával és műszaki szolgáltatásaival foglalkozó vállalat, a TSM ügyvezetőjének, harcolt a Holényi Gergő és a Soóky Marián-féle városvezetéssel is, most pedig, miután a céges eredményeket bemutatta a képviselő-testület előtt, lemondott a posztról. A cég az elmúlt években százezres nagyságrendben is termelte a veszteséget, tavaly viszont hosszú idő után sikerült nyereséget elérnie.

A cég már Paxián 2019-es kinevezése előtt is veszteséget termelt. A Finstat adatatai szerint 2017-ig ez a veszteség kb. 35 és 45 ezer euró között mozgott évente – egyetlen évet leszámítva, a 2015-öst, amikor enyhe (kb. 2 ezer eurós) plusszal zártak. 2018-ban a veszteség elérte a 63 ezer eurót, 2019-ben a 102 ezret, míg 2020-ban – az első járványos évben – a 152 ezret, 2021-ben és 2022-ben pedig visszacsökkent évi 60 ezer euró környékére.

2023-ban, amint azt Paxián a legutóbbi plénumon bemutatta, 15 ezer eurós plusszal zártak, ami eszerint az egyik legjobb éve volt a cégnek 2011-es létrejötte óta.

Paxián károly több grafikonon keresztül bemutatta, hogyan viszonyult Nagymegyer városa az általa száz százalékban birtokolt céghez az elmúlt években. Ezek közül az egyik leghangsúlyosabb, hogy míg 2018-ban még csaknem 1,1 millió eurónyi megrendelést kapott a TSM a várostól, 2019-ben ezt Holényi Gergő mintegy 600 ezer euróval csökkentette. 2020-ban a város csupán mintegy 372 ezer eurónyi megbízást adott a TSM-nek, ez az összeg pedig azóta sem haladta meg az 550 ezret évente (2021 – 539 ezer; 2022 – 518 ezer, 2023 – 454 ezer). Ezt a hiányt a cég a magánszektorból érkező külsős megrendelőkkel próbálta pótolni, a tavalyi évig inkább kevesebb, mint több sikerrel. 2018-ban 105 ezer eurónyi megrendelésre tettek szert a magánszektorból, a következő két évben ez felment 140-150 ezerre, majd 2021-2022-ben meghaladta az évi 240 ezret. A tavalyi év nyereségéhez az is hozzájárult, hogy a magánszektorból érkező megrendeléseiket sikerült csaknem megduplázniuk (427 ezer euró), ami már forgalmuk csaknem felé tette ki.

Az ügyvezető egyébként öt évvel ezelőtti kinevezése furcsa körülményeire úgy emlékezett vissza a zárszámadás tárgyalásakor elmondott beszédében, hogy a cégnél „egy rakás kétségbeesett alkalmazott tette fel a kérdést: hogyan tovább, milyen sors vár rájuk”.

A kinevezését követő első két évről azt mondta, hogy azok az akkori elöljáró (Vajai György – a szerk. megj.) elképzeléseivel való hadakozásról szóltak.

Holényi ugyanis annak idején nem volt kibékülve a testület döntésével, de Paxiánt kinevezte a cég élére. Legalábbis egy időre. Az első százezres mínuszt produkáló év után, 2020 májusában saját hatáskörben, annak rendje s módja szerint le is váltotta őt, és kinevezte a helyére Nyilfa Pétert, aki korábban fél évig megbízottként irányította a városi vállalatot. Egy hónappal később azonban Paxiánt visszahelyezték tisztségébe, ez volt ugyanis a képviselők feltétele azért cserébe, hogy a város hitelt folyósítson a cégnek (Nyilfa kinevezését pedig később egyébként is törvénytelennek nyilvánította és érvénytelenítette a bíróság).

Paxián a testületi ülésen elhangzott beszámolójában utalt arra, hogy ezután kezdett normalizálódni a viszony a tulajdonos és cége közt. „A következő választások után megint csak a város által biztosított lehetőségek csökkenése látható” – jegyezte meg annak kapcsán, hogy mintegy 65 ezer euróval kevesebb megrendelést kaptak a várostól 2023-ban, mint 2022-ben.

A tavalyi évben járdaépítés, gyalogátkelők közvilágításának kiépítése, illetve a termálfürdőben történt térkövezés és állagjavítás is hozzájárult a nyereséghez. „Egy hitelképtelen cégből hitelképes céget építettünk. A bank a már részben letörlesztett városi kölcsönt a kedvező mutatók alapján át tudja ruházni a cégre. Az év elején még úgy tűnt, minden jó úton van ahhoz, hogy a városi cég egy újabb sikeres évet zárhasson” – fogalmazott az ügyvezető, majd

megjegyezte, „sajnos a testület tagjai közül nem mindenki örült a városi cég felemelkedésének”. Kritikája a városvezetés azon tagjainak szólt, akik megszavazták, hogy a városi fűnyírásra közbeszerzést írjanak ki. Emlékeztetett arra, hogy annak feltételei közt pedig az ár volt a mérvadó, és egyetlen feltétel sem vonatkozott arra, hogy kizárjanak különböző fiókcégeket.

„Természetesen a város cége is bejelentkezett a közbeszerzésbe ugyanazzal az árral, melyet a 2023-as évben a várossal kölcsönösen jóváhagytak. Sok okoskodást hallottam, miért nem igazítottuk úgy az árat, hogy mindenkinél olcsóbbak legyünk. Nos, ez az eddigi számításaink meghazudtolása lett volna” – szögezte le. Paxián úgy véli, a cég árai konkurenciaképesek és korrektek.

Hodosi Tibor független képviselő viszont emlékeztetett arra, hogy a versenypályázaton viszont végül csak a negyedik helyen végeztek kb. 720 ezres, négy évre szóló ajánlatukkal, míg a nyertes cég 480 ezerért vállalta, ami a harmadával olcsóbb.

„Az árból csak egy módon tudtunk volna engedni, ha kapunk más, magasabb hozzáadott értékkel rendelkező munkát. Ezt a város vezetése kategorikusan elutasította” – reagált Paxián, hozzátéve, hogy ez a fejlemény nem kedvez az idei gazdasági eredményüknek, mivel a hulladékgazdálkodás mellett a fűnyírás az utolsó jelentősebb forrása a cégnek a városi költségvetésből.

Úgy véli, ezeknek az intézkedéseknek egy a célja, hogy ellehetetlenítsék a város cégét. Hozzátette, javasolta azt is a városvezetésnek, hogy hozzon létre egy közhasznú vállalatot a városi munkák elvégzésére, amely átvenné az alkalmazottakat és a gépeket, de nem hallgattak rá.

„A felsorakoztatott tények és érvek arra a döntésre késztettek, hogy azonnali hatállyal lemondjak ügyvezetői kinevezésemről – jelentette ki a plénumon Paxián Károly. – Teszem ezt akkor és úgy, hogy a cég fizetőképes, továbbá nincs köztartozása”.

Hodosi Tibor képviselő kijelentette, hogy támogatja a vállalatot, ugyanakkor a hosszú távú stratégiát hiányolta. „A város nem bank, negyedik lett a cég az árajánlatával” – húzta alá.

Néveri Sándor képviselő szerint viszont nem az ügyvezető, hanem a polgármester és a képviselő-testület feladata volna hosszú távú stratégiát alkotni egy városi cég esetében. Néveri ugyanakkor az ügyvezetőhöz is intézett kritikát, mivel szerinte nem felelős döntés ügyvezető nélkül hagyni egy városi céget.

Szóba került ugyanis az ülésen, hogy ha az ügyvezető benyújtja a lemondását azonnali hatállyal, akkor a vállalat tulajdonképpen megbénulhat. A város jogásza, Nagy Dávid megjegyezte, hogy a képviselő-testületnek 3 hónapja lenne arra, hogy új ügyvezetőt találjon, ellenkező esetben a cégbíróság törölheti a cégjegyzékből. „A legelegánsabb és legideálisabb az lenne, ha az ügyvezető visszavenné a lemondását arra a pár napra, míg megtalálják azt, aki egy megbízási szerződéssel a vezetői tisztséggel járó funkciót el tudná látni” – fogalmazott az ügyvéd.

Egy félórás szünetet követően a tanácskozó felek arra jutottak, hogy Paxián pár napot halasztva, július 1-jei hatállyal távozna a cégtől, hogy maradjon idő megtalálni azt a személyt, aki bizonyos feladatokat elláthat helyette.

Hétfőn kerestük Paxián Károlyt, mire ő közölte, utólag kiderült, hogy tulajdonképpen öngólt rúgott, ugyanis ilyen módon a városvezetésnek megadatik az a három hónap, amíg megtalálják az utódját, és neki addig a helyén kell maradnia. Ezt azonban csak az ülést követő napokban tudta meg.

Míg ha aznapi hatállyal nyújtja be a lemondását, akkor az érvényes és még a plénumon kellett volna összehívni a cég közgyűlését. Mindenesetre Paxián marad a cég élén, amíg meg nem találják az utódját. Legfeljebb három hónapig.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program