„Magatehetetlenségünkben csak ordítottunk” – hátborzongató részletek az érsekújvári busztragédiáról

camera

1

„Magatehetetlenségünkben csak ordítottunk” – hátborzongató részletek az érsekújvári busztragédiáról

Fotó: TASR - KR PZ v Nitre 

Megosztás

Hátborzongató részletekről számolt be egy férfi, aki szemtanúja volt a június 27-én történt tragikus buszbalesetnek Érsekújvárnál.

Michal a közösségi oldalán számolt be róla, hogy édesapjával szintén a vasúti átjárónál várakoztak, az ő autójuk előtt egy furgon állt, az előtt pedig az autóbusz – írja a Čas.sk.

„Mind várakoztunk. Néhány pillanat múlva jobbról elhajtott egy vonat. Ahogy eltűnt, eltelt néhány perc és ahogy az lenni szokott a vasúti átjáróknál, felemelkedtek a sorompók. Tiszta a levegő, semmi vész, indulhatunk. Ahogy a sorompók teljesen felemelkedtek, elsőként egy személyautó haladt át, majd elindult a mögötte lévő autóbusz”

– írta a férfi, aki szerint ezután egy hangos dudaszót lehetett hallani.

Michal nem értette az egészet.

„Vonat? Hiszen már elment, a sorompók fent vannak. Ez nem lehet vonat”

– villant át a férfi agyán, a következő pillanatban pedig a balról érkező vonat hatalmas erővel nekiütközött az átjáróba időközben behajtó autóbusznak.

„Hatalmas ütközés és robbanás. Az autóbusz kettészakadt és jó 300 méteren keresztül tolta maga előtt lángolva. A busz hátsó része az árokba zuhant”

– folytatta Michal, aki édesapjával csak ordítani tudott kétségbeesésében és magatehetetlenségében.

„Csak néztük az egészet, abban a pillanatban már nem lehetett segíteni. Abban a pillanatban horrorjelenetnek, rémálomnak tűnt az egész. Az autóbuszt, ami embereket szállított, a szemünk előtt tépte ketté teljes sebességgel egy vonat. Mint a semmit. Mintha csak elfújnál egy gyertyát” – tette hozzá.

Michal szerint a vonat közvetlenül a sofőrülés mögött ütközhetett neki az autóbusznak, ugyanis a sofőr kizuhant a járműből. Elmondása szerint reagált a szavaikra, de zavart állapotban volt. A férfi szerint a sofőr nem hibázott, mivel a sorompók felemelkedésével elindult ugyanúgy, mint más is tette volna.

„Feltételezésem szerint rendszeresen ezen az útvonalon jár, már számtalanszor áthaladhatott az átjárón. Mint mindig, most is megbízott benne, hogy ha felemelkednek a sorompók, akkor nem fenyegeti veszély. Ahogy mi mindannyian is bízunk benne” – zárta bejegyzését Michal.

A baleset során hét személy életét vesztette, továbbiak pedig megsérültek. Jozef Ráž közlekedésügyi miniszter szerint emberi mulasztás áll az egész hátterében, ugyanis a vonat olyan sínen közlekedett, amely ki volt vonva a forgalomból.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program