Nagymegyertől Medvéig félúton elfogyott az aszfalt?

camera

12

Nagymegyertől Medvéig félúton elfogyott az aszfalt?

Fotók: Cséfalvay Á. András 

Megosztás

Ezt a kérdést nyilván sokan feltették az elmúlt két hétben, amióta megnyitották a forgalom előtt teljes hosszában az I/13-as főutat Nagymegyer és Medve között. Csilizradványtól ugyanis a felújítás inkább annyit ér, mint halottnak a csók.

A útszakasz kapcsán a Facebookon elégedetlenségüknek adtak hangot az autósok, akik akár minden nap használják ezt az útvonalat, közülük többen ugyanis arra számítottak, hogy az E575-ös európai útvonal szlovákiai szakaszának Nagymegyertől a szlovák-magyar határig húzódó vállalhatatlan része végre megérkezik a 21. századba, végül azonban csak az egyik felével történt így, Csilizradványtól Medvéig viszont továbbra is csak azért nem süthetjük le szemünket a szégyentől, mert nem akarunk közben lehajtani az útról. A jelek szerint ugyan egy-két év múlva megtörténhet a fennmaradó, mintegy 6 kilométeres szakasznak is a felújítása, az ígéretekkel viszont már tele a padlás.

„Az útszakaszt csak toldották-foldották, épphogy csak rászórtak némi aszfaltot. De sajnos az elején megmondták már, hogy ez a szakasz nem kerül felújításra, csak 1-2 év múlva. Nem akartuk elhinni, hogy ez a szakasz kimarad, de sajnos tényleg így van" - reagált érdeklődésünkre Janík Erzsébet, Csilizradvány polgármestere.

Az I/13-as, korábban részben betonpanelekből álló út felújítása már hat évvel ezelőtt is szóba került, azóta azonban lényegében a tavalyi évig gyakorlati szinten nem történt előrelépés az ügyben. 2022 tavaszán aztán Andrej Doležal közlekedésügyi miniszter is megerősítette, dolgoznak azon, hogy az ehhez hasonló betonpanelekből épült utakat modernizálják.

“Az öreg betonutak jelentősen roncsolják a a lengéscsillapítókat és a felniket is, ami balesethez vezethet, ezért a komplex modernizálásuk a közlekedés biztonsága szempontjából is nagyon fontos” – jelentette ki.

A Szlovák Közútkezelő Vállalat pedig akkor már kiírta a Nagymegyer és Csilizradvány közti 6 kilométeres szakaszt érintő közbeszerzést. Innen már csak egy év volt hátra, hogy a munkálatok valóban elkezdődjenek, noha 2023 áprilisa helyett májusban zárták csak le az utat, akkorra sikerült biztosítani a kerülőutat a teherforgalomnak.

A munkálatok augusztusban a nagymegyeri T-kanyarban, a 63-as és az I/13-as főút kereszteződésében is elkezdődtek, november közepétől pedig az autósok használatba vehették az új út egy részét Nagymegyer és Csilizradvány között. A munkálatok a tél miatt egy időre leálltak, hátra voltak még a nagymegyeri posta és Izsap, továbbá a Csilizradványtól Medvéig húzódó szakaszok, amelyek felújítása végül idén tavasszal kezdődött el és július végéig tartott.

Ez utóbbi útszakaszon, ahogy Janík Erzsébet is elmondta, ugyanakkor csak két hidat újítottak fel teljesen, a maradék útszakasz inkább csak amolyan sebtapasz.

Egyébként leginkább a politikusok nyilatkozatai vezethettek az I/13-as út teljes szakaszának komplex felújítását érintő félreértésekhez. Korábban ugyanis a már említett Andrej Doležal miniszter és államtitkára, Jaroslav Kmeť is Nagymegyer-Medve útszakaszról beszélt, és Soóky Marián nagymegyeri polgármesternek sem sikerült tiszta vizet öntenie a pohárba, amikor tavaly novemberi posztjában arra emlékeztetett, hogy a munkálatok őszi befejezését követően tavasszal folytatódik a “felújítás” a nagymegyeri posta és Izsap közti szakaszon, illetve Csilizradványtól a határátkelőig.

Nem volt világos persze a Szlovák Útkezelőség tavaly áprilisi vonatkozó sajtóközleménye sem az útlezárásokról, amelyben említést tettek a Csilizradvány és Medve közti útszakasz lezárásáról idén április és július között, ugyanebben a sajtóközleményben viszont alább szétírták, hogy mely hat szakaszon zajlanak majd a munkálatok, és itt már csak a Nagymegyer és Csilizradvány közti útszakasz modernizálásáról, továbbá három útkereszteződés (Nagymegyer, Csilizradvány, Medve) és két híd felújításáról esik szó. Ugyanezt tartalmazta már 2022-ben a közbeszerzési kiírás, noha a projekt megnevezése ugyancsak némileg megtévesztő (I/13-as út, Nagymegyer-Medve – I. szakasz).

Érdeklődtünk a közlekedésügyi minisztériumnál, amely a Szlovák Útkezelőséghez irányított, tőlük viszont egyelőre nem kaptunk választ részletesebb kérdéseinkre azzal kapcsolatban, mikor újulhat meg teljesen a kimaradt szakasz.

“Hat kilométernyi utat, két hidat és négy kereszteződést újított fel az útkezelőség. Új, bitumenes burkolatot fektettek le, a kereszteződések paramétereit módosították és kicserélték a kopófelületet” – közölte korábban Lukáš Trepáč, a Szlovák Útkezelőség szóvivője. Hozzátette, a nagymegyeri szakaszon a járdákat is felújították és akadálymentesítették a gyalogosátkelőket. A medvei kereszteződésnél pedig az út mellett közúti meteorológiai berendezést és forgalomszámlálót helyeztek el.

A felújítások költsége 10 411 000 euró volt, ebből 7 406 000 euró uniós alapokból származott, a fennmaradó, mintegy 3 millió eurót az állami költségvetésből finanszírozták.

Trepáč emlékeztetett, ezzel lezárult a Nagymegyer és Medve közti útfelújítás aktuális epizódja, míg a következő, Csilizradvány és Medve közti szakasz modernizálása az előkészítési fázisban tart.

"Előreláthatólag az elkövetkező években sor kerül a fennmaradó 6 kilométer felújítására is" - húzta alá.

Emellett ugyancsak tervben van, hogy felújítják azokat a II. és III. rendű utakat Nagymegyeren és Csilizradványon, amelyeket kerülőutakként használtak a tehergépkocsivezetők.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program