Megvan, ki veszi át a nagymegyeri TSM viharos körülmények között lemondott, majd egy időre maradásra bírt vezetőjének posztját

camera

21

Megvan, ki veszi át a nagymegyeri TSM viharos körülmények között lemondott, majd egy időre maradásra bírt vezetőjének posztját

Soóky Marián - Fotók: Cséfalvay Á. András 

Megosztás

Az önkormányzat legutóbbi ülésén megválasztotta a hulladékgazdálkodást és a műszaki tevékenységet ellátó városi vállalat, a TSM új ügyvezetőjét, Lenče Róbertet. Az eddigi ügyvezetőt, Paxián Károlyt, aki először június végén váratlanul bejelentette lemondását, tulajdonképpen csak most, csaknem három hónap elteltével hívták vissza funkciójából.

Soóky Marián polgármester figyelmeztetett, hogy Paxián korábban írásban jelezte távozási szándékát, a képviselő-testületnek pedig egy tavalyi határozat alapján ki kellett írnia a versenypályázatot az ügyvezetői poszt betöltésére.

  • Paxián távozása már régóta a levegőben lógott a TSM-nél. Öt éve választották meg őt a vállala ügyvezetőjének, harcolt a Holényi Gergő- és a Soóky Marián-féle városvezetéssel is. A cég az elmúlt években százezres nagyságrendben is termelte a veszteséget, tavaly viszont hosszú idő után sikerült nyereséget elérnie.
  • A cég már Paxián 2019-es kinevezése előtt is veszteséget termelt. A Finstat adatatai szerint 2017-ig ez a veszteség kb. 35 és 45 ezer euró között mozgott évente – egyetlen évet leszámítva, a 2015-öst, amikor enyhe (kb. 2 ezer eurós) plusszal zártak. 2018-ban a veszteség elérte a 63 ezer eurót, 2019-ben a 102 ezret, míg 2020-ban – az első járványos évben – a 152 ezret, 2021-ben és 2022-ben pedig visszacsökkent évi 60 ezer euró környékére.2023-ban, amint azt Paxián a legutóbbi plénumon bemutatta, 15 ezer eurós plusszal zártak, ami eszerint az egyik legjobb éve volt a cégnek 2011-es létrejötte óta.
  • Paxián Károly több grafikonon keresztül bemutatta, hogyan viszonyult Nagymegyer városa az általa száz százalékban birtokolt céghez az elmúlt években. Ezek közül az egyik leghangsúlyosabb, hogy míg 2018-ban még csaknem 1,1 millió eurónyi megrendelést kapott a TSM a várostól, 2019-ben ezt Holényi Gergő mintegy 600 ezer euróval csökkentette. 2020-ban a város csupán mintegy 372 ezer eurónyi megbízást adott a TSM-nek, ez az összeg pedig azóta sem haladta meg az 550 ezret évente (2021 – 539 ezer; 2022 – 518 ezer, 2023 – 454 ezer). Ezt a hiányt a cég a magánszektorból érkező külsős megrendelőkkel próbálta pótolni, a tavalyi évig inkább kevesebb, mint több sikerrel. Ez tavaly 427 ezer euró volt, ami már az éves forgalmuk csaknem felét tette ki.
  • Azt, hogy Holényi Gergő mennyire nem volt kibékülve az akkori képviselő-testület döntésével, és a cég számaival, alátámasztja, hogy 2020 májusában saját hatáskörben, annak rendje s módja szerint le is váltotta őt, noha egy hónappal később a képviselők nyomására visszahelyezte. Ezután normalizálódott a viszonyuk, a 2022 őszi választások után azonban ismét változott a helyzet és 2023-ban, immár Soóky Marián polgármesteri tevékenysége alatt ismét kevesebb megrendelést kapott a cég, mint egy évvel korábban.

Paxián az idei júniusi testületi ülésen azzal is indokolta lemondását, hogy sajnos a testület tagjai közül nem mindenki örült a városi cég felemelkedésének”, és bírálta azt is, hogy a városvezetés közbeszerzést írt ki a városi fűnyírásra, amit egy külsős cég 480 ezer eurós, négy évre szóló ajánlattal nyert meg, miközben a TSM a 2023-ban erre a célra jóváhagyott összeggel jelentkezett be, négy évre vonatkozóan 720 ezer euróval.

Érdekesség egyébként, hogy a közbeszerzést annak a Magyarics Norbertnek a vállalkozása nyerte meg, aki korábban a TSM vezetője volt. A megrendelés értéke kb. 489 ezer euró, és a szerződések központi jegyzéke szerint nem 48 hónapra szól, hanem 7 hónappal rövidebb időszakra, idén május végétől 2027 október végéig. Erre Hodosi Tibor független képviselő hívta fel a figyelmet, Soóky Marián viszont az időtartam rövidülését azzal is magyarázta, hogy a közbeszerzés másik résztvevője fellebbezett – ez viszont csak két hónapot rövidített a folyamaton. Hozzá kell tenni, keretszerződésről van szó, ami a megrendelés értékéig szól, 0,054 eurós négyzetméterenkénti kaszálásért.

Visszatérve a plénumhoz, miután Paxián június végén azonnali hatállyal akart lemondani az ügyvezetői posztjáról, a képviselők a város ügyvédjével karöltve akcióba lendültek és sikerült meggyőzniük, hogy a lemondását halassza néhány nappal későbbre, július 1-re, ezzel viszont, mint az utólag nekünk is elmondta, öngólt rúgott, mivel az városvezetésnek lehetősége nyílt élni a legfeljebb három hónapos felmondási idővel.

A mostani plénumon a polgármester beszámolt arról, hogy a versenypályázatra ketten jelentkeztek, a pályázati bizottság pedig Lenče Róbertet választotta ügyvezetőnek. Lenče ezt megelőzően a Nagyszombati Kerületi Útkezelőség dunaszerdahelyi területi részlegét vezette, az előző választási ciklusban pedig az MKP jelöltjeként volt városi képviselő Nagymegyeren. A városi cég működésével is tisztában van, ugyanis mostanáig a TSM felügyelő bizottságának tagja volt.

Némelyik képviselőben felmerült, hogy a korábban már csődközelbe is került cégnek milyen lesz a jövője, van-e létjogosultsága, vagy a város más módon is megoldhatná-e a cég által ellátott szolgáltatások teljesítését. Csémi István adott hangot ezzel kapcsolatos véleményének, a polgármester viszont úgy reagált, hogy azért írták ki a pályázatot az új ügyvezetői posztra, mert látják értelmét, hogy a cég működjön. Csémit végül beválasztották a TSM felügyelő tanácsába, Lenče megüresedett helyére.

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program