A koronavírus elleni oltás után egy nő karjához tapadt a mágnes – elképesztő álhírre figyelmeztet a rendőrség

camera

1

A koronavírus elleni oltás után egy nő karjához tapadt a mágnes – elképesztő álhírre figyelmeztet a rendőrség

188103662_965959564231911_4029874637123846624_n 

Megosztás

A rendőrség figyelmezteti az embereket, nehogy bedőljenek egy elképesztő álhírnek, ami a közösségi médiában terjed.

„Őrültség, őrültség és még egyszer őrültség” – írja Facebook-bejegyzésében a rendőrség, amelyben egy álhírre hívja fel a figyelmet. A közösségi oldalakon ugyanis terjedni kezdett egy videó, amelyben egy nő azt állítja, hogy mágneses lett a karja, miután megkapta a koronavírus elleni oltást. Hogy ezt szemléltesse, a karjának ahhoz a pontjához, ahol állítólag beadták az oltóanyagot, egy mágnest tesz, az pedig rátapad a testére. Miután a másik karjához érintette a mágnest, az lepottyant. A videó végén a nő óva inti az embereket az oltástól, és azt kiáltja, hogy „be vagyunk chipelve”.

A rendőrség korábban már felhívta a figyelmet egy alexwortex69 nevű Instagram-felhasználóra, aki gyakran oszt meg álhíreket több mint 40 ezer követőjével. A fent említett videót is megosztotta közösségi oldalán, és bár azt írta hozzá, hogy nem tudja, valóságos-e az egész, a rendőrség szerint ez még nem mentség a javára.

A felvétel feltehetőleg az Egyesült Államokból vagy Kanadából származik, így a szlovákiai rendőrségnek korlátozottak voltak a lehetőségei a videó hitelességének megállapítására.

Az AFP News Agency viszont releváns információkhoz jutott, amelyeknek köszönhetően leleplezte a mágneses chipekről szóló álhírt. Dr. Stephen Schrantz, a University of Chicago Medicine fertőző betegségek specialistája szerint ámítás az egész, a Covid-19 elleni vakcina nem okoz mágnesességet a karban. „A vakcina semmilyen esetben sem vezethet a videóban bemutatott reakcióhoz” – állítja a szakértő.

Hasonló választ adott Dr. Thomas Hope, a Northwestern University Feinberg vakcinafejlesztő professzora. „Ez lehetetlen. Nincs benne semmi olyan, amivel a mágnes kölcsönös hatásba léphetne. Csupán fehérjék, lipidek, só, víz és kémiai anyagok találhatók benne, amik fenntartják a megfelelő pH-értéket.”

Az amerikai és kanadai egészségügyi hivatalok által bemutatott jelentések is azt bizonyítják, hogy semmilyen elérhető vakcina (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson vagy az AstraZeneca) nem tartalmaz fémalapú elemeket.


-para-

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program