Aki nem vesz részt a tesztelésen, valószínűleg 10 napra karanténba kell vonulnia

2020. október 20. - 11:35 | Belföld

Igor Matovič kormányfő keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, a tömeges tesztelés minden bizonnyal önkéntes alapú lesz, de aki nem vesz részt, és nem tud felmutatni negatív koronavírustesztet, 10 napra karanténba kell vonulnia.

Aki nem vesz részt a tesztelésen, valószínűleg 10 napra karanténba kell vonulnia
Fotó: TASR

„Nagy valószínűséggel önkéntes alapú lesz. Aki nem tud felmutatni tesztet, 10 napig karanténban lesz” – jelentette ki a miniszterelnök a sajtótájékoztatón.

Hozzátette azonban, hogy a témáról még kommunikálni szeretne a hadsereg parancsnokságával.

Mintegy ötezer tesztállomást hoznak létre az országban, mindegyiken négy egészségügyi szakember végzi majd a mintavételt.

Matovič megjegyezte, ha valaki nem bízik a tömeges tesztelésben, magánlaboratóriumban is elvégeztetheti a tesztet, azt azonban magának kell megfizetnie.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter felszólította az egészségügyben dolgozókat és az orvostanhallgatókat, hogy segítsenek a tömeges tesztelés megvalósításában. Ebből a célból létrehoztak egy bejelentkezési felületet a korona.gov.sk weboldalon. Megközelítőleg 20 ezer személyre lenne szüksége az országnak. Azok, akik bekapcsolódnak a tesztelés lebonyolításába, héteurós órabért kapnak, a veszélyességi pótlék pedig 20 eurós lesz az adott körzetben azonosított fertőzöttek után számítva.

Krajčí kijelentette, személyesen is bekapcsolódik majd a mintavételbe, valamint az államtitkára, Peter Stachura is, aki szintén orvos.

A kormányfő szerint cinikus önzőség ezekben a pillanatokban az embernek csak magára gondolnia, nem pedig arra, hogy másokat veszélyeztetnek. „Tegyük félre az ideológiai harcot” – jelentette ki, majd hozzátette, súlyos a helyzet, és a mi kisebb vagy nagyobb felelőtlenségünk mások halálát okozhatja.

Matovič is arra kérte az egészségügyben dolgozókat, hogy segítsenek. „Nélkülük nem tudjuk elképzelni a tesztelést” – húzta alá.

A miniszter őszinte részvétét fejezte ki az oravai orvos, Rastislav Melek hozzátartozóinak, aki koronavírus-fertőzés következtében vesztette életét.

A tömeges tesztelés kapcsán Matovič a reggeli órákban találkozott Zuzana Čaputová államfővel, a találkozó részleteiről azonban egyelőre nem tájékoztatott.

Mint ismert, vasárnap a kormány megbízta a hadsereget a lakosság tömeges koronavírus-tesztelésének előkészületeivel és elvégzésével. A tervek szerint a hadsereg nyolcezer tagját mozgósítják majd a teszteléshez országszerte.

A tesztelés fő része október 30. és november 1., illetve november 6. és 8. között zajlik majd. Már a jövő hét folyamán, október 23. és 25. között elkezdik a bevezető, ún. pilot tesztelést a fertőzés által leginkább sújtott régiókban, Tvrdošínban, Námestovóban, Dolný Kubínban és Bardejovban.

Az egyes mintavételi helyeket úgy alakítják majd ki, hogy azok megfeleljenek minden járványügyi előírásnak, illetve könnyen elérhetőek legyenek a lakosoknak.

A védelmi minisztérium nyilvánosságra hozta a COVID-tesztelés első leírását. Eszerint a tesztelés maga akár háromnegyed óráig is tarthat, az eredményt ugyanis a helyszínen kell megvárni, sorban állással együtt könnyen 1 óra fölé kúszhat a teljes időtartam. A pozitív eredmény 10 napos otthoni karantént jelent.


(parameter)