Döntött a kormány: novemberben jön a tömeges tesztelés, megbízták a hadsereget a megvalósításával

2020. október 18. - 18:18 | Belföld

A kormány megbízta a hadsereget a lakosság tömeges koronavírus-tesztelésének előkészületeivel és elvégzésével. Azt még nem tudja a kormány, hogy önkéntes vagy kötelező lesz-e a részvétel a tesztelésen. 

Döntött a kormány: novemberben jön a tömeges tesztelés, megbízták a hadsereget a megvalósításával
Fotó: TASR - illusztráció

Az előzetes tervek szerint a hadsereg nyolcezer tagját mozgósítják majd a teszteléshez országszerte. Erről vasárnap döntött a kormány a rendkívüli ülésen.

Sok részlet azonban még nem világos, azt sem döntötték el, hogy önkéntes lesz-e a részvétel a tesztelésen, vagy kötelező.

"Sok mindent már eldöntöttünk, de van néhány részlet, ami még nem világos. Ez is ezek közé tartozik" - válaszolta az önkéntességre vonatkozó kérdésre Igor Matovič kormányfő.

Az sem teljesen világos, hogy lesz-e elegendő egészségügyi szakember, akik a mintavételt elvégzik. Marek Krajčí egészségügyi miniszter az egészségügyi szekemberek lelkiismeretésre apellált, arra kérve őket, hogy kapcsoldójanak be – önkéntesként – a tesztelés lebonyolításába.

Egyelőre azt sem tudták megmondani, hogy a tesztelést beltéren vagy a szabadban végzik-e majd. A tesztekkel kapcsolatban Ján Rudolf, az Állami Tartalékalap igazgatója kijelentette, valamennyi teszt megfelel az előírásoknak és megbízhatóak.

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter megerősítette, a tömeges tesztelésre novemberben kerül sor, a művelet neve Közös Felelősség (Spoločná zodpovednosť) lesz.

Csak a 10 év feletti szlovák állampolgárokat fogják tesztelni. A tesztelés fő része október 30. és november 1., illetve november 6. és 8. között zajlik majd.

„Igyekszünk minden elérhető katonát, rendőrt és tűzoltót bevetni” – jelentette ki a miniszter, majd hozzátette, az elkövetkező napokban tájékoztatják az önkormányzatokat a részletekről.

Már a jövő hét folyamán, október 23. és 25. között elkezdik a bevezető, ún. pilot tesztelést a fertőzés által leginkább sújtott régiókban, Tvrdošínban, Námestovóban, Dolný Kubínban és Bardejovban.

Naď együttműködésre szólította fel az embereket, és arra kér mindenkit, hogy felelősségteljesen álljanak a teszteléshez. Egyúttal arra kéri az ellenzéki pártokat, hogy támogassák a hadsereget.

Igor Matovič miniszterelnöknek meggyőződése, hogy a tömeges tesztelést csak a hadsereg segítségével képesek megvalósítani.

„Ne legyünk naivak, hogy a megtizedelt egészségügyi ellátás 12 évnyi Smer-uralom után képes lenne megszervezni” – jelentette ki, majd hozzátette, a regionális közegészségügyi hivataloknak sincs kapacitásuk egy ilyen széleskörű tesztelésre.

A tömeges tesztelés a miniszterelnök szerint az utolsó lehetőség, hogy „letérjünk a pokol felé vezető útról, amelyen most haladunk”. Kiemelte, ahhoz, hogy a tesztelés sikeres legyen, minél több embernek részt kell vennie, ellenkező esetben lockdown, azaz az ország teljes leállítása fenyegeti Szlovákiát.

„A tesztelés országos szinten segít kiszűrni a járványgócokat, lehetővé teszi a megfelelő egészségügyi ellátás biztosítását a Covid-19 enyhe tünetei, illetve tünetmentesség esetén is, és hatékonyabb lesz a fertőzött lakosság elkülönítése” – áll a kormány indoklásában.

Az egyes mintavételi helyeket úgy alakítják majd ki, hogy azok megfeleljenek minden járványügyi előírásnak, illetve könnyen elérhetőek legyenek a lakosoknak.

A kormány egyúttal megbízta az Állami Tartalékalapot a teszteléshez szükséges segédeszközök bebiztosításával.

Arról, hogy pontosan mikor és hol zajlik majd a tesztelés, a korona.gov.sk weboldalon, valamint az RTVS és a TASR hírügynökség segítségével fognak tájékoztatni.

Mint ismert, Igor Matovič miniszterelnök szombaton bejelentette, Szlovákiában széleskörű koronavírus-tesztelésbe kezdenek. Az embereket ún. antigén tesztekkel fogják vizsgálni, az állam 13 milliót rendelt ebből a típusból, ami nagyjából 15 perc alatt kimutatja eredményt.

Matovič szerint maga a széleskörű tesztelés olyan módon zajlik majd, mint a választások. Összesen 5997 tesztelési ponton vennék a mintákat, mindenhol 7-en teljesítenének szolgálatot.

A miniszterelnök szombaton kilátásba helyezte lemondását abban az esetben, ha a tervezett tömeges tesztelés nem történik meg.


(TASR/para)