Akit beoltottak, az szabad emberként mozoghat majd. A többiek meg várják meg, hogyan dönt a parlament 

2021. július 19. - 13:59 | Belföld

Az a törvénymódosítás, amelyik az oltást és a tesztelést az éttermekbe való belépés feltételeként határozza meg, nem büntetne senkit sem, csak a létesítmények működését segítené. Ezt Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök nyilatkozta a TASR-nak adott interjúban.

Akit beoltottak, az szabad emberként mozoghat majd. A többiek meg várják meg, hogyan dönt a parlament 
Illusztrációs felvétel (TASR)

A miniszterelnök szerint a módosításnak segítenie kell a gazdaságot a járvány esetleges harmadik hulláma idején, hogy a vendéglátó helyeken ne kelljen korlátozni az emberek számát, hanem lehetővé tennék a vakcinázottak beengedését.

"Az a feltétel, amelyik négyzetméterhez köti a beengedhető vendégek számát, csökkenti a vásárlóerőt. Ha 20 százalékkal több beoltottat beengedünk, akik nem jelentenek veszélyt senkire, abban az esetben segíthetünk a gazdaságnak, anélkül, hogy romlana a járványhelyzet"

- fejtette ki Heger.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a koalíciós Sme rodina július elején keresztbe feküdt a kormány által kidolgozott módosításnak, amelyik arról rendelkezne, hogy az éttermekbe csak bizonyos feltételek teljesítése mellett lehetne belépni. A kormányfő a múlt héten megerősítette, hogy a koalíció megállapodásra törekszik a módosítással kapcsolatban. A parlament pénteken kezdődő rendkívüli ülésnapjának tervezete szerint a képviselők gyorsított eljárásban vitatják meg ezt a kérdést.

A kormány a közegészség védelméről szóló törvény tervezetében azt feltételezi, hogy a Közegészségügyi Hivatalnak (ÚVZ) a pandémiaellenes intézkedések megalkotásakor figyelembe kell vennie a digitális Covid-igazolványt. Ez a dokumentum tartalmazza azt, hogy a tulajdonosát beoltották-e, van-e negatív teszteredménye, vagy hogy túlesett-e a koronavíruson.

TASR