AKO-felmérés: Tartja magabiztos előnyét a Hlas, parlamenti küszöb alatt Kotlebáék

2021. február 12. - 16:36 | Belföld

Az AKO közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felmérése szerint a Hlas-SD nyerné a parlamenti választásokat február közepén.

AKO-felmérés: Tartja magabiztos előnyét a Hlas, parlamenti küszöb alatt Kotlebáék
Fotó: TASR - illusztráció

A megkérdezettek 25 százaléka szavazna Peter Pellegrini pártjára – derült ki a felmérésből, amelyet február 8. és 11. között készítettek 1000 válaszadó bevonásával.

A második helyen az SaS áll 15,1 százalékkal, majd következik az OĽaNO 13,8 százalékkal.

A parlamentbe negyedikként a Smer-SD jutna be 8,5 százalékkal, őket követné a Progresívne Slovensko (7,2 százalék) és a Za ľudí (5,4 százalék). A parlamentbe utolsóként a Sme rodina kerülne be 5,1 százalékkal.

Közvetlenül a küszöb alá csúszott a KDH 4,9 százalékkal, majd csak őket követi a Kotleba-féle ĽSNS 3,8 százalékkal. Az SNS 2,3 százalékon áll.

Ami a magyar érdekeltségű pártokat illeti, együtt sem érik el az 5 százalékos küszöböt: az MKP kereken 2 százalékot szerzett, az MKÖ és a Híd is 0,8-0,8-at, míg a Magyar Fórum 0,7 százalékon áll.

Ilyen eredmények mellett a Hlas-SD 47, az SaS 28, az OĽaNO 26 mandátumot szerezne. A Smer-SD-nek 16 képviselője lenne a parlamentben, a PS pedig 14 mandátumot kapna. Tíz helyet foglalnának el a Za ľudí, kilencet a Sme rodina képviselői.

A telefonos felmérés során megkérdezték a válaszadókat, elmennének-e szavazni, és melyik politikai pártra vagy mozgalomra voksolnának. A válaszadóknak véletlenszerű sorrendben olvasták fel a pártok és mozgalmak nevét.

A megkérdezettek 19,5 százaléka mondta azt, hogy nem menne el választani, 3,5 százalékuk nem válaszolt, 16,1 százalékuk pedig nem tudta, kire voksolna.

A legutóbbi, decemberi AKO-felméréshez képest a Hlas, a Progresívne Slovensko és a Za ľudí népszerűsége nőtt, jócskán csökkent viszont Kotlebáéké (5,4-ről 3,8 százalékra).


Forrás: DenníkN

A felmérés készítői olyan válaszokat is kaptak, hogy a megkérdezett a „Mazurek/Uhrík pártját fogja választani. „Ezt a „Nem tudom, kire szavaznék „válaszok közé soroltuk, mivel ez a politikai szubjektum még nem létezik" - magyarázta Václav Hřích, az AKO ügynökség ügyvezető igazgatója.

(TASR/DenníkN/para)