Andrej Danko még egyszer, utoljára vezethet egy parlamenti ülést!

2020. március 1. - 13:47 | Belföld

Az új összetételű parlament az Alkotmány értelmében legfeljebb 30 napon belül összeül. A parlamentet Zuzana Čaputová államfő hívja össze. Ha nem tesz így, az új képviselők automatikusan összeülnek a választások eredményeinek kihirdetését követő 30. napon.

Andrej Danko még egyszer, utoljára vezethet egy parlamenti ülést!
Andrej Danko (Fotó: TASR)
A választásokról PERCRŐL PERCRE

Az alakuló ülést a parlament jelenlegi elnöke, Andrej Danko (SNS) fogja vezetni. Az új képviselők neki fognak ünnepélyes esküt tenni.

Ez a következőképpen hangzik: „A becsületemre és a lelkiismeretemre esküszöm, hogy hű leszek a Szlovák Köztársasághoz. Kötelességeimet az állampolgárok érdekében teljesítem. Betartom az alkotmányt és a törvényeket, és minden erőmmel azon leszek, hogy azok érvényesüljenek.”

Ezt követően a parlament megválasztja az új elnökét, akinek Danko átadja az ülés vezetését. A képviselők az alakuló ülésen döntenek az alelnökök számáról is, akiket titkos szavazással fognak megválasztani. Ezen az ülésen alakulnak meg az egyes parlamenti bizottságok is.

A parlament alakuló ülése után a kormány benyújtja a lemondását az SZK államfőjének, de a funkcióját még addig teljesíti, amíg ki nem nevezik az új kabinetet. Ez utóbbinak a kinevezését követő 30 napon belül a képviselők elé kell terjeszteni a programját, és bizalmat kell kérnie a parlamenttől.

A nem hivatalos eredmények szerint az OĽaNO nyerte a választást 25,02 százalékkal. A második helyen a Smer-SD (18,29%), a harmadikon pedig a Sme rodina (8,24%) végzett.

A parlamentbe még három párt jutott be: az ĽSNS (7,97%), az SaS (6,22%) és a Za ľudí (5,77%).

Az előzetes eredmények szerint az OĽaNO 53, a Smer-SD 38, a Sme rodina és az ĽSNS egyenként 17, az SaS 13, a Za ľudí pedig 12 mandátumot szerzett. A kormánynak a parlamenti többséghez legalább 76 mandátumra van szüksége.

(TASR)