Andrej Dankótól megvonják a századosi rangot!

2020. április 29. - 12:08 | Belföld

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerdán aláírta a parancsot, mellyel megszüntetik a politikusok rendkívül rangemeléseit.

Andrej Dankótól megvonják a századosi rangot!
Andrej Danko (Fotó: TASR)

Peter Gajdoš, a korábbi SNS-es védelmi miniszter például 11 rangot átugorva léptette elő tartalékos századosi rangra Andrej Dankót, az SNS elnökét 2016 őszén, mégpedig titokban. Hónapokkal később derült ki, 2017 januárjában a Denník N figyelt fel rá, Igor Matovič jelenlegi kormányfő pedig már akkor úgy reagált rá, hogy ez az összes bátor katona arcon köpésével ér fel. Most az ő pártja által jelölt védelmi miniszter vonta vissza többek között ezt a rangemelést is.

De nemcsak ezt, mivel különleges rangemelésben részesült Tomáš Borec is, aki a második Fico-kormány igazságügy-minisztere volt, őt ezredesi rangra emelték.

Jaroslav Naď egyúttal jelente, törvénymódosítást készít elő annak érdekében, hogy szűnjön meg a tartalékosok rendkívüli rangemelésének lehetősége.

Danko egyébként 2017 januárjában, mikor fény derült a rangemelésére, úgy reagált, hogy az előléptetése egyenesen arányos a korával és a végzettségével. Büszke arra, hogy a hadsereg tartalékos századosává léptették elő, és nem mond le róla.

"Soha, mivel ez a Szlovák Köztársaság hadserege, és én ezt megérdemlem. Tartalékos századosi rangról van szó, ebből egyetlen euró és egyéb hasznom sincs"

Most szűkszavúan reagált, mondván, ahogy a korábbi, úgy a mostani védelmi miniszter döntését is elfogadja. Szóvivője hozzátette, ebből semmilyen előnye nem származott. Közölte továbbá, hogy a katonai szolgálatot a honvédelmi törvény alapján 1998-ban teljesítette.

(TASR/Denník N)