Apróságoknak tűnnek, de ha elmulasztja a nyugdíjas, problémák adódhatnak belőle

2024. február 13. - 17:12 | Belföld

A nyugdíjasoknak vannak bizonyos kötelezettségeik a Szociális Biztosító felé, amelyek elmulasztása esetén előfordulhat, hogy nem kapják meg időben a nyugdíjukat.

 Apróságoknak tűnnek, de ha elmulasztja a nyugdíjas, problémák adódhatnak belőle
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Korábban írtunk róla, hogy az egyik ilyen alapvető kötelezettség a tartózkodási hely megváltozásának bejelentésére vonatkozik.

Amennyiben változik a tartózkodási hely (nem az állandó vagy az átmeneti lakhely), értesíteni kell a biztosítót, nyolc napon belül. Az érintett elküldhet egy nem formális kérelmet erre vonatkozóan a Szociális Biztosító címére postai úton. A második lehetőség az úgynevezett eSchránka portálon keresztül történő ügyintézés, amennyiben a nyugdíjas hozzáféréssel rendelkezik. Létezik továbbá egy erre vonatkozó formanyomtatvány (Oznámenie zmien rozhodujúcich na poukazovanie dôchodkových dávok na účet v banke, zmenu adresy a iné zmeny), amely a Szociális Biztosító weboldalán elérhető.

Nyugdíjasként továbbá igazolnia kell minden olyan fontos körülményt, amely a nyugdíjjogosultságának kezdetét, illetve a nyugdíj folyósítását és összegét befolyásolja. Amikor a Szociális Biztosító írásbeli kérelmet küld Önnek, nyolc napja van a válaszadásra és a szükséges adatok pótlására – akár saját maga, akár jogi képviselő útján.

Amennyiben a nyugdíjkérelemben megadott adatok közül időközben valamelyik megváltozik, például a lakcím, ugyancsak köteles azt jelezni nyolc napon belül a biztosító felé.

Fontos emellett azt is tudni, hogy ha egy nyugdíjas olyan összeget kap, amelyre nem volt jogosult, akkor a nyugdíjnak ezt a részét vissza kell szolgáltatnia.

A különböző típusú nyugdíjak különböző kötelezettségekkel járnak. Ha korkedvezményes nyugdíjat kap, be kell jelentenie nyugdíjbiztosítása kezdetét vagy végét. A rokkantnyugdíjasoknak egészségügyi kivizsgáláson kell részt venniük egészségi állapotuk ellenőrzése céljából. Az özvegyeknek be kell jelenteniük a családi állapotuk változását, ha például ismét házasságot kötöttek.


(startitup)