Az egyik szünetet eltörlik – mutatjuk, mikor lesznek pihenők az új tanévben

2022. szeptember 5. - 12:12 | Belföld

Szeptember 5-én megkezdődött az új, 2022/2023-as tanév Szlovákiában. Lássuk, mikor lesznek szünetek az új iskolaévben.

Az egyik szünetet eltörlik – mutatjuk, mikor lesznek pihenők az új tanévben
Fotó: TASR - illusztráció

Az aktuális tanévben már nem lesz félévi szünet – ennek eltörléséről idén májusban döntött az oktatásügyi minisztérium, annak ellenére, hogy a szakszervezet ellenezte.

A szakszervezet szerint a félévi szünet célja pszichológiai jellegű volt, amely jelezte az első félév lezárását és a második kezdését az új értékelésekkel. A tárca viszont a beterjesztett javaslatban közölte: azért törlik el a félévi szünetet, mert az feleslegessé vált abból a szempontból, hogy annak időtartama semmilyen pozitív hatással nincs a diákokra. A minisztérium szerint a szünet nem elég a regenerálódásukra, és inkább problémásnak mutatkozik.

Az első az őszi szünet lesz október 28-tól, péntektől október 31-ig, hétfőig. November elseje ünnep, így a tanítás csak 2-án, szerdán folytatódik.

A karácsonyi ünnepek előtt a diákok december 22-én, csütörtökön mennek utoljára iskolába. A karácsonyi szünet december 23-án, pénteken kezdődik, majd a tanítás a következő évben csak január 9-én folytatódik.

Félévi szünet tehát nem lesz, így legközelebb a tavaszi szünetnek örülhetnek a diákok. Ez Pozsony, Nyitra és Nagyszombat megyében február 20-tól 24-ig, Besztercebánya, Trencsén és Zsolna megyében február 27-től március 3-ig, Eperjes és Kassa megyében pedig március 6-tól 10-ig tart majd.

A nyári vakáció előtt még a húsvéti szünet vár a tanulókra – ez április 6-tól 11-ig tart majd, a tanítás pedig 12-én, szerdán folytatódik.

A nyári szünetet július 1-től augusztus 31-ig élvezhetik a diákok, az új tanév pedig 2023-ban szeptember 4-én, hétfőn kezdődik majd.


(TASR)