Az ellenzék ismét panasszal fordult az alkotmánybírósághoz a határrezsim miatt

2021. július 20. - 10:11 | Belföld

Az ellenzék hétfőn ismét panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz, mivel alkotmányellenesnek véli azt a rendeletet, amelynek értelmében minden külföldről Szlovákiába érkező, be nem oltott személynek 14 napra karanténba kell vonulnia. Erről a parlamenten kívüli Hlas-SD tájékoztatott a közösségi hálón, valamint Robert Fico, a Smer-SD elnöke egy videoüzenetben.

Az ellenzék ismét panasszal fordult az alkotmánybírósághoz a határrezsim miatt
Fotó: TASR

Fico szerint múlt héten egyszer már megnyerték ezt a küzdelmet az alkotmánybíróságon. Hozzátette: a kormány ignorálja az alkotmányt, és újra elfogadta ugyanazt a rendeletet, amelyet a taláros testület korábban felfüggesztett. "Megint érvényes tehát, hogy minden, külföldről hazatérő, nem beoltott személynek 14 napra karanténba kell vonulnia, amelyet csak akkor hagyhat el, ha az ötödik napon kifizeti magának a PCR tesztet" - részletezte Fico.

Az ellenzéki politikus elmondása szerint hétfőn sikerült összegyűjteni a kellő számú képviselői aláírást az újabb panaszbeadványhoz, amelyet továbbítottak az alkotmánybíróságnak. Fico bízik benne, hogy a taláros testület ismét felfüggeszti a rendeletet, mivel szerinte senkit sem szabad arra kényszeríteni, hogy beoltassa magát. "Nem lehet két kategóriába sorolni az embereket - a beoltottak és a be nem oltottak kategóriájába, miközben az előbbiek előnyöket élveznek, az utóbbiakat pedig korlátozzák" - tette hozzá.

A Hlas-SD a közösségi hálón közölte: ellenzéki összefogással megtámadták a Közegészségügyi Hivatal rendeletét, amely "még tovább szigorította a zaklatást a határokon". Továbbra is elutasítják az emberek két kategóriába sorolását. "Az oltottaknak, valamint azoknak, akik abszolválták a tesztet és akik átestek a COVID-19 betegségen, ugyanazokat a feltételeket kell biztosítani a hazatéréshez" - zárul a Hlas-SD bejegyzése.

Hétfőtől új szabályok érvényesek azokra a külföldről Szlovákiába érkező személyekre, akik még csak a COVID-19 elleni vakcina első dózisát kapták meg. Néhányan közülük a Szlovákiába érkezésük után azonnal, vagyis már az első napon abszolválhatják a PCR tesztet, és negatív eredmény esetén elhagyhatják a karantént. Az átmeneti intézkedés, amely két hétig marad érvényben, csak azokra vonatkozik, akik július 9. előtt vették fel az első dózist. Ez a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) pénteki rendeletéből következik, amelyet az alkotmánybíróság döntésére reagálva dolgoztak ki a hivatal munkatársai.

TASR