Az Interpol vizsgálja, hogy átverte-e őket a NAKA Výboh elfogatóparancsával kapcsolatban

2022. június 28. - 14:58 | Belföld

A Pravda információi szerint az Interpol vizsgálja annak lehetőségét, hogy átverte őket a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) és a Speciális Ügyészi Hivatal, amikor nemzetközi elfogatóparancs kiadását kérték Miroslav Výboh oligarchára.

Az Interpol vizsgálja, hogy átverte-e őket a NAKA Výboh elfogatóparancsával kapcsolatban
Rendőrségi felvétel

Výbohot tavaly gyanúsították meg a Vámszedő (Mýtnik) fedőnevű nyomozás során, mégpedig azzal, hogy közvetítőként szerepelt egy kenőpénz átadási ügyben. František Imrecze, a Pénzügyi Hatóság volt igazgatója, és Michal Suchoba IT-vállalkozó együttműködő tanúként azt állította, hogy Výboh 150 ezer eurót kért tőlük Peter Pellegrininek, aki akkoriban a pénzügyminisztérium államtitkára volt. A megvesztegetés egy, az elektronikus pénztárgépekkel kapcsolatos törvénymódosítást érintett.

Výbohot az ügyben szökésben lévő gyanúsítottként kezelik, mivel az üzletember külföldön tartózkodik, így próbálja elkerülni az eljárást. Výboh egyébként minden valószínűség szerint Dubajban heveri ki a korrupciós ügyével járó fáradalmakat, tavaly decemberben egy fotó is kiszivárgott róla, melyen a Forma-1-es Ferrari monacói pilótájával, Charles Leclerckel ül egy asztalnál a dubaji Caviar Kaspia luxusétteremben.

Az üzletember ellen tavaly augusztusban adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot, amit az Interpol is megosztott. Az elfogatóparancsot tavaly december 22-én, a vádemelés előtt újból megerősítette a bíróság. Výboh továbbra is tagadja bűnösségét, állítása szerint többször is megsértették jogait. Idén június elején elhalasztották korrupciós ügyének a tárgyalását, mert nem tartózkodik Szlovákiában. Nemrégiben viszont a Speciális Büntetőbíróság bírója visszavonta az üzletember ellen kiadott elfogatóparancsot (nemzetközi, európai), így már semmi akadálya nincs, hogy személyesen megjelenjen a bíróságon a perben. A bíró október 4-5-6-ra írta ki a tárgyalást, és ha megjelenik, a bíróság megszünteti azt az intézkedést is, mely alapján szökésben lévő gyanúsítottként kezelik.

A tárgyalást viszont befolyásolhatja az Interpol határozata, amennyiben Výboh mellett dönt és elismeri, hogy valóban megsértették a jogait.

Výboh ügyvédje szerint a nemzetközi elfogatóparancs kérvényezésekor Ondrej Repa, a Speciális Ügyészi Hivatal felügyelő ügyésze átverte az Interpolt és a Specializált Büntetőbíróság bíróját is azzal, hogy azt tüntette fel: Výboh nem tartózkodik zólyomi állandó lakhelyén, csakhogy a vállalkozó már több mint tíz éve nem lakik ott. Eközben az ügyész az iratokat és dokumentumokat rendesen a vállalkozó monacói lakhelyére küldte, ahol már 2011 óta él. A szlovákiai szervek azzal indokolták indítványukat, hogy Výboh bujdosik és nem veszi át a postáját Zólyomban. Ladislav Smejkal, Výboh ügyvéde szerint a hatóságok nagyon jól tudják, hogy hol is van ügyfele állandó lakhelye.

Výboh ezért az Interpolhoz fordult, hogy vizsgálja ki a nemzetközi elfogatóparancs kiadásának törvényességét.


(Pravda)