Az OĽaNO képviselői így reagáltak Krúpa távozására

2022. július 28. - 17:43 | Belföld

Andrej Stančík és Kristián Čekovský, az OĽaNO képviselői elhamarkodott döntésnek tartják Juraj Krúpa kilépését a mozgalom frakciójából, ugyanis még zajlanak a kormánykoalíció jövőjéről szóló tárgyalások. Stančík és Čekovský visszautasítja a fasisztákkal való közös kormányzást.

Az OĽaNO képviselői így reagáltak Krúpa távozására
Juraj Krúpa (Facebook-fotó)

„Eduard Heger kormányfő világosan leszögezte, hogy a négypárti koalíció fenntartásán fáradozik, és támogatjuk ebben. Elutasítjuk a kisebbségi kormányzás gondolatát az ĽSNS támogatásával. Nem lenne hosszú életű egy olyan koalíció, amely az ellenzéki vagy a független képviselők, esetleg a fasiszták szavazataival próbálna kormányozni” – áll a két képviselő állásfoglalásában.

Juraj Krúpa csütörtökön jelentette be a közösségi hálón, hogy kilép az OĽaNO frakciójából. Ezt főleg azzal indokolta, hogy a mozgalom eltért az eredeti értékeitől és az ultrakonzervativizmus irányába mozdult el. Emellett teljesen elfogadhatatlannak nevezte azokat az elképzeléseket, hogy ha nem sikerül megoldani a kormányválságot, kisebbségi kormány folytathatná, „mindenféle bűnözők, szélsőségesek és fasiszták” külső támogatásával.

Krúpa elutasítja, hogy a kormányzó hatalom közelébe engedjék a szélsőségeseket és ezzel legitimálják őket.

„Ez korrodálja a demokratikus értékrendszert, amire ezt a négypárti koalíciót építettük, és ebben nem vagyok hajlandó részt venni”

– jelentette ki Krúpa, aki szerint az OĽaNO már nem az, ami 2020-ban volt.

Az OĽaNO-frakcióból már többen kiléptek, Krúpa távozásával 47 főre apad a képviselői csoport. Elsőként Martin Čepček távozott, még tavaly nyáron. Az OĽaNO szerint Čepček nem tartotta magát a koalíciós szerződéshez és rendre ellenzéki javaslatokat is megszavazott. 2021 októberében Ján Krošlák távozott, tiltakozásképpen Igor Matovič OĽaNO-elnök módszerei és stílusa ellen. Idén januárban Ján Mičovský lépett ki, mondván, nem ért egyet azzal, ami a földművelési minisztériumban zajlik. Legutóbb Romana Tabákot és Katarína Hatrákovát zárták ki a frakcióból, mert a parlamenti szavazás során nem támogatták Robert Fico (Smer-SD) kiadását az igazságszolgáltatásnak.

TASR

Címkék: Juraj Krúpa, OĽaNO