Az SaS nem váltja le Žilinkát, ha csak a koalíció nem dönt másképp

2021. szeptember 12. - 15:23 | Belföld

Az SaS párt nem tervezi Maroš Žilinka főügyész elbocsátásának kezdeményezését, hacsak nem születik erről megállapodás a koalícióban. Richard Sulík pártelnök ezt nyilatkozta a Markíza Na telo című vasárnapi műsorában. Alojz Baránik (SaS) képviselő e témában tett kijelentéseit Sulík személyes véleménynek tekinti. Nem örülne, ha a főügyész önként lemondana.

Az SaS nem váltja le Žilinkát, ha csak a koalíció nem dönt másképp
Richard Sulík (TASR)

Sulík szerint a főügyész jobban, érthetőbben kommunikálhatott volna a közelmúltban történt vádvisszavonásról. Nem tetszik neki, hogy a Szlovák Információs Szolgálat vezetője, Vladimír Pčolinský ügyében nemcsak a fogva tartást, hanem a vádat is visszavonták. „A 363. paragrafus nem vonható vissza, de kiigazítható az esetleges visszaélések elkerülése érdekében“ – tette hozzá Sulík. Megerősítette, hogy lehetséges, hogy a döntést az igazságügyi miniszternek is alá kellett volna írnia.

Juraj Blanár (Smer-SD) ellenzéki képviselő szerint a Főügyészség megalapozott döntést hozott, felmérte, hogy a nyomozók és az ügyészek hogyan sértették meg hatáskörüket.

A koalícióban bekövetkezett változásokkal kapcsolatban Sulík kijelentette, hogy a béke érdekében az SaS kész támogatni Veronika Remišovát (Za ľudí) a miniszteri poszton. Hajlandóak megvitatni a parlament alelnöki posztjának kérdését is.

Sulík szerint Kolíkovának továbbra is az igazságügyi miniszteri poszton kell maradnia, hiszen néhény képviselő csatlakozott az SaS-hez, és a miniszter általuk elegendő támogatással rendelkezik.

Sulík szerint Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter szintén ébezi az SaS támogatását.

(aktuality.sk)