Az ügyésznél nincs kecmec, tíz évre bevarrná Slotát

2023. június 8. - 14:47 | Belföld

A Speciális Ügyészi Hivatal tízéves szabadságvesztés kiszabását javasolja Ján Slotára, az SNS egykori elnökére az ellene folyó két büntetőeljárás ügyében – mindkét esetért öt-öt évet. A Specializált Büntetőbíróság besztercebányai kirendeltsége várhatóan pénteken 13:30-kor hirdet ítéletet.

Az ügyésznél nincs kecmec, tíz évre bevarrná Slotát
Fotó: TASR - Lukáš Mužla

Ján Slota ártatlanak vallja magát, a bírósági tárgyaláson viszont egészségügyi állapotára hivatkozva nem vesz részt. Az ellene felhozott vádat, miszerint kenőpénzt fogadott el, illetve adott át, célzottnak és indokolatlannak tartja, valamint szerinte jogellenesen szerzett bizonyítékokon alapszik.

A vád szerint Slota a Zsolnai Kerületi Bíróságon elintézte, hogy enyhébb büntetést kapjon egy ismerőse, akit eredetileg hároméves letöltendő szabadságvesztésre ítéltek halálos baleset okozása miatt. Az SNS volt elnöke állítólag 5 ezer eurót adott Pavol Polka, ma már egykori bírónak, további 5 ezer euró pedig az ő zsebében landolt.

Polka beismerte a kenőpénz elfogadását, és Slota ellen vallott azután, hogy elfogta a NAKA. Ezt követően elkezdett együttműködni a hatóságokkal a szlovákiai bíróságokon belül történt korrupciós ügyek felderítésében. A védelem Slota felmentését kéri a vád alól.

Csütörtökön délelőtt Polka ült le a tanúk padjára, de megtagadta a vallomástételt. Azzal érvelt, hogy az előírt módon nem fosztották meg a titoktartástól. A pénzbírsággal való fenyegetés ellenére élt jogával és nem tett vallomást. Polkát végül 1000 euróra bírságolták, ami ellen azonnal fellebbezést nyújtott be.

Polka korábban vádalkut kötött, és 2021-ben kenőpénz elfogadásának bűncselekményéért öt évre felfüggesztett hároméves szabadságvesztésre ítélték, valamint 150 ezer euróra bírságolták. A csütörtöki tárgyaláson azt állította, nyomásgyakorlás hatására kötött vádalkut, jelenleg pedig jogi lépéseket készül tenni.


TASR/para