Azt szeretnék Ficóék meg a velük együttműködő fasisztoidok, hogy hosszú hetekig bambák legyünk

2019. november 26. - 17:41 | Belföld

Eddig tartott a remény, nem tovább. A parlament kedden koraeste újból jóváhagyta, hogy a jelenlegi tizennégy nap helyett 50 napra hosszabbodjon a közvélemény-kutatások eredményeinek eltitkolása, azaz az úgynevezett moratórium. A Dunaszerdahelyről Pozsonyba visszatérő Zuzana Čaputová nem sokat teketóriázott, megtette a szükséges óvintézkedést.

Azt szeretnék Ficóék meg a velük együttműködő fasisztoidok, hogy hosszú hetekig bambák legyünk
Fotó: tasr

A képviselők egyszer már úgy gondolták, hogy ez remek ötlet, hogy a választók ne tájékozódhassanak a kutatási eredményekről, de ezt a mihaszna törvényt az államfő megvétózta. Most a törvényhozás megint voksolt erről az embereket a tudatlanságba taszító javaslatról, és megint akadt annyi "jóindulatú" politikus, akik megtörték a vétót, és akiknek bejön ez a titkolózás, ami már a jövő évi parlamenti választásokat is érinti.

Ezt a javaslatot a magát szociáldemokratának hazudó Smer képviselői szavazták meg, együttműködve a normális diplomamunkát bemutatni képtelen Andrej Danko pártjával, az SNS-el és a Marian Kotleba fasisztoid jegyeket minduntalan villantó tömörülésével. Ehhez a bűnös bandához csapódott a Híd frakcióhoz tartozó Eduard Adamčík is. Ezzel az exsieťes illetővel együtt összesen 80 képviselő hülyítené a népet majdnem 2 hónapon keresztül.

A törvény smeres beterjesztői szerint a közvélemény-kutatások politikailag befolyásoltak és az eredmények összezavarhatják a választókat. „Azon a véleményen vagyunk, hogy ebben az esetben a törvény nem korlátozza a választók információkhoz való jogát, ellenkezőleg: a választókat akarja megóvni a dezinformációktól és a célzatos információktól” – fogalmaztak az atyáskodó beterjesztők.

Legutoljára Bugár Béla pártja szinte egy emberként elutasította ezt a javaslatot, de akkor a hidas képviselők közül egyedül Jakab Elemér támogatta a moratórium meghosszabbítását. Most a párt szóvivője, Magdeme Klára azt nyilatkozta portálunknak,

a Híd nem felel Eduard Adamčíkért, a párttagsággal nem rendelkező képviselő a párt számára nem létezik.

Zuzana Čaputová államfő késedelem nélkül beadvánnyal fordul az Alkotmánybírósághoz, hogy vizsgálja meg az elfogadott jogszabályt, melynek értelmében a közvélemény-kutatások eredményeinek közzétételére vonatkozó moratórium időtartama 14 napról 50 napra emelkedik. Kérvényezni fogja a törvény hatályának felfüggesztését is. Erről Martin Strižinec, az államfő szóvivője tájékoztatott kedden, miután a parlament megtörte a törvényre vonatkozó elnöki vétót.

para/TASR