Berényi József lemondott!

Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke hétfőn a párt elnökségének pozsonyi ülésén bejelentette lemondását; a döntést a testület tudomásul vette, így az hatályos.

Berényi József lemondott!
Berényi József (Fotó: TASR)

"Mivel nem sikerült a parlamenti küszöb átlépése, tájékoztattam az elnökséget arról, hogy lemondok pártelnöki tisztségemről" - mondta az MTI-nek Berényi József.

Hozzátette: a parlamenti választások eredményeit kiértékelve a párt elnöksége megállapította, hogy a szombati voksoláson az MKP közel annyi szavazatot kapott, mint négy éve, ami bizonyítja, hogy továbbra is jelentős számú szavazót tudhatnak maguk mögött, s erre a párt építeni is fog a soron következő választásokon.

Az MKP vezetősége június 11-re tűzte ki a párt tisztújító közgyűlésének időpontját, az elnöki poszthoz kötődő jogköröket addig a párt elnöksége, illetve az Országos Tanács elnöke gyakorolja majd.

"A tisztújító közgyűlésen természetesen én már nem indulok a pártelnöki tisztségért, de nem vonulok ki a politikából, az MKP munkáját továbbra is segíteni fogom" - vázolta terveit Berényi. Hozzátette: a tisztújító közgyűlésig hátralévő időben a párt vezetése megpróbálja megtalálni a megfelelő embert a megürült tisztség betöltésére.

Berényi rámutatott: a szombati voksoláson induló pártok közül az MKP kapta a legtöbb magyar szavazatot, de mivel ez nem volt elégséges a bejutáshoz, a párt nyitott annak irányába, hogy a következő választásokon kialakuljon egy olyan egység, amely a szavazástól most távol maradott magyarokat is elviszi az urnákhoz. "Ebben a kérdésben készek vagyunk tárgyalni a Híd-al" - tette hozzá.

A Magyar Közösség Pártjára a hétvégén tartott szlovákiai parlamenti választáson a választók 4,04 százaléka adta szavazatát, a párt ezzel az eredménnyel nem lépte át a pozsonyi parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

Mérlegeltük a lehetőségeket, vajon ki követheti Berényit a pártelnöki poszton:

Ha a párt választási eredményeiből indulunk ki, az új elnök csupán két jelölt közül kerülhet ki, ők Bárdos Gyula (Csemadok-elnök, az MKP elnökségi tagja) és Menyhárt József (az MKP Dunaszerdahelyi Járási Szervezetének elnöke).

Részletek: Menyhárt József vagy Bárdos Gyula lehet az MKP új elnöke

Hogy valóban előrehozott választások lesznek-e, az egyelőre kérdés:

Lehetséges koalíciók a választások után: Bugáron és Dankón múlhat minden!

Kiska: Fico kap kormányalakítási megbízást

Ha Fico nem tud kormányt alakítani, Sulíkon a sor

Bugár: Miért csak nekünk kéne engedni?

Matovič: Fico az én számomat elfelejtheti, Bugár döntése kulcsfontosságú lesz

Danko 50-50% esélyt ad Ficónak és Sulíknak is

Boris Kollár: A Smerrel nem megyek, még ha a csillagokat is ígéri

Procházka úgy nyilatkozott a leendő kormányról, mint egy unott lajhár

A Híd nem tárgyal a Smerrel - a jobboldali kormányt részesítik előnyben

-para-