A bíróság elfogadta Bašternák szabadlábra helyezési kérelmét, de még nem örülhet a szabadságának

2021. november 15. - 11:47 | Belföld

A Trencséni Járásbíróság hétfőn elfogadta Ladislav Bašternák szabadlábra helyezési kérelmét. Az ítélet nem jogerős, ugyanis az ügyész fellebbezést nyújtott be ellene.

A bíróság elfogadta Bašternák szabadlábra helyezési kérelmét, de még nem örülhet a szabadságának
Fotó: TASR

Michal Fiala bíró az ítélethirdetésen elmondta, hogy a szenátus 2:1 arányban döntött Bašternák szabadon engedése mellett, amit a bíróság törvényesnek tart, ugyanis a vádlott javulást mutatott a börtönben.

A határozat szerint Bašternák próbaideje 30 hónapig tart, emellett megtiltották neki, hogy elhagyja Szlovákiát. Ezt műszaki eszközökkel is ellenőrizni fogják.

Mivel az ügyész fellebbezést nyújtott be, Bašternák hétfőn még nem hagyhatja el a börtönt.

A vállalkozót 2019 márciusában öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélték amiatt, mert jogosulatlanul igényelt vissza csaknem kétmillió euró összegű áfát az egyik cége számára. Egy hónappal később a rendőrség újra vádat emelt az üzletember ellen, ugyancsak adócsalási ügyben.

Mivel már letöltötte börtönbüntetésének a felét, valamint annak a börtönnek az igazgatója is javasolta a szabadon engedését, ahol a büntetését töltötte, a bíróság elé kerülhetett a szabadlábra helyezési kérelme.


(DenníkN)