Biztonsági szakértő a terrortámadásra készülő szlovákiai fiatalról: "Komolyan kell venni a dolgokat"

2018. szeptember 16. - 10:53 | Belföld

Sokkolta a nyilvánosságot arról a szlovákiai fiatalról megjelent hír, aki a jelek szerint terrortámadásra készült Csehországban. Az üggyel kapcsolatban egy szakértő is megszólalt.

Biztonsági szakértő a terrortámadásra készülő szlovákiai fiatalról: "Komolyan kell venni a dolgokat"
Fotó: Facebook

A 25 éves Dominik egy sabinovi járásbeli községből származik. Már hosszabb ideje Prágában él, ahol megismerkedett az iszlám vallással, még a helyi mecsetekbe is járt. A közösségi hálón Abdul Rahman néven osztott meg olyan fotókat és szöveges bejegyzéseket, amelyek arra utaltak, hogy veszélyes emberről lehet szó.

A házkutatás során a rendőrség olyan anyagokat talált, amelyekből robbanószert is lehet készíteni. Dominik azzal védekezett, hogy a szilveszteri tűzijátékhoz kellenek.

„Az interneten bármit láthatunk, viszont aggasztóbbnak tartom azokat a vegyszereket, amelyek robbanószer elkészítéséhez szolgálhatnak. Amennyiben van hozzá egyszerű leírás, amely megmutatja, hogyan kell egyszerű, de hatékony robbanószert készíteni, akkor azt már komolyan kell venni“ – nyilatkozta Andor Šándor biztonsági szakértő.

A vádlott gyakran viselt katonai ruházatot, valamint jobb mutatóujjának felemelésével köszönt, ami annak a szimbóluma, hogy az illető elkötelezett harcosa az Iszlám Állam terrorszervezetnek. „Természetesen az is kérdés, hogy ki segített a radikalizálódásában. Hol kezdődött ez az egész folyamat, ki befolyásolta. Lehet, hogy a kulcs a múltban keresendő“ – tette hozzá Šándor.

Amennyiben Dominik bűnössége beigazolódik, akár 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik. Az Europol becslései szerint Európában megközelítőleg 2200 potenciális terrorista, úgynevezett alvó sejt lehet.

noviny.sk/para