BOTRÁNY A PARLAMENTBEN: Az ellenzékiek elfoglalták a szószéket, és meghiúsították a rendkívüli ülést!

2020. február 18. - 13:33 | Belföld

77 szavazattal a képviselők megszavazták a rendkívüli ülés napirendjét, melynek témája a 13. nyugdíj létrehozása, a családi pótlék megduplázása, a sztrádamatricák eltörlése (magánszemélyek részére), valamint az Isztambuli Egyezmény elfogadása (valójában az elutasítása) lesz.

BOTRÁNY A PARLAMENTBEN: Az ellenzékiek elfoglalták a szószéket, és meghiúsították a rendkívüli ülést!
A Spolu képviselői - Alan Suchánek, Viera Dubačová, Miroslav Beblavý, Simona Petrík, Martin Poliačik és Jozef Mihál - nem tágítottak a pulpitusról (Fotó: Paraméter)

Andrej Danko (SNS) azonban kénytelen volt megszakítani kedden egy órakor kezdődő ülést, mivel az ellenzéki Spolu parlamenti képviselői - Alan Suchánek, Viera Dubačová, Miroslav Beblavý, Simona Petrík, Martin Poliačik és Jozef Mihál - elfoglalták a pulpitust.

Danko először tíz percet adott a képviselőknek, hogy visszaüljenek helyükre. Miután az ellenzéki képviselők nem tettek eleget az ultimátumnak, Danko újabb három percet adott nekik, már azzal a fenyegetéssel, hogy ha nem engedeleskednek, kivezetteti őket.

"Ilyen viselkedést még nem láttunk a parlament üléstermében"

- jegyezte meg Andrej Danko, aki először összehívta a házbizottságot, majd később - miután a képviselők a sokadik felszólításra sem akartak távozni - berekesztette, és szerda reggelre napolta el az ülést.

A pulpitusra az ellenzékiek egy tortát is kitettek - ezzel akarták jelképezni Fico és Marián Kotleba házasságát. Az ülés napirendjét ugyanis csak Marián Kotleba pártjának támogatásával tudta elfogadni a parlament, mivel a kormánypárti Híd nem volt hajlandó támogatni a Smer és az SNS javaslatait. Kotleba ugyan nem volt a teremben, de hat képviselője végül valóban támogatta az ülés programját. Ugyanakkor a szélsőségesek támogatása nem lett volna elegendő az ülés megnyitásához, azonban az ellenzéki Ľubomír Galko körül csoportosuló ex-SaS-es képviselők valamilyen rejtélyes oknál fogva szintén támogatták az ülést.

A Smer és az SNS szociális csomagjának elfogadása érdekében összehívott ülés szerdán reggel folytatódhat, hacsak újra el nem foglalják a képviselők a szószéket.

(parameter)

Címkék: szlovák parlament