BRAVÓ: A kormány zöld utat adott, szétbarmolhatják a születési számainkat!

2019. november 6. - 13:10 | Belföld

A jelenlegi személyi számot a természetes személyek azonosító számai válthatják fel.

BRAVÓ: A kormány zöld utat adott, szétbarmolhatják a születési számainkat!
Illusztráció

A kormány a szerdai ülésén jóváhagyta az erről szóló törvényjavaslatot. A belügyminisztérium szerint a személyi számok már nem elégítik ki a mai informatikai rendszerek által támasztott igényeket.

Denisa Saková belügyminiszter javaslata, hogy az állam váljon meg az állampolgárok jelenlegi alapvető azonosítójától, a születési számtól és helyette véletlenszerűen generált tíz számjegyű számsort használjunk.

Az elképzelés nem új, már négy éve is volt erről szó.

A szakmai nyilvánosság ugyanakkor bírálja az új rendszert, elsősorban az ún. szektorazonosítók miatt, ami azt jelenti, hogy minden hivatalban más számmal szerepelnénk.

A belügyminisztérium érve az új rendszerre, hogy a mai születési számok nem felelnek meg a modern informatikai rendszerek követelményeinek. Az egyik érv a módosítás mellett a jelenlegi születési számok kirendelésének hibái, valamint a duplicitás veszélye. 1954-ben vezették be a mostani formájukat, a belügy szerint 2053-tól viszont probléma lehet újak generálása. Az új rendszerrel pedig meg szeretnék előzni a születési számokkal való visszaéléseket.

Ľubor Illek, a Slovensko-digital kezdeményezés képviselője szerint az új rendszer a szlovák eGovernment tragédiája.

"Egy olyan bonyolult rendszer bevezetésére készülnek, amelynek a működtetése és karbantartása örökké pénzösszegeket fog elnyelni, miközben erre senkinek nincs szüksége, a minisztérium pedig csak az idejét vesztegeti ahelyett, hogy fontosabb dolgokkal foglalkozna - mint például az elektronikus szolgáltatásainak a javításával, mely évek óta ismert hiányosságokkal küzd" - fogalmazott a Denník N-nek adott interjújában.

(Denník N/TASR)

Címkék: születési szám