Brutális a helyzet Nyitrán – bezárnák a legtöbb gyárat és lezárnák a járást!

2021. január 4. - 13:54 | Régió

Mint arról korábban írtunk, vasárnap összeült a járási válságstáb Nyitrán, hogy egyeztessenek további intézkedéskeről, amelyekkel szigorítják a lockdownt a városban.

Brutális a helyzet Nyitrán – bezárnák a legtöbb gyárat és lezárnák a járást!
Fotó: TASR

A járási válságstáb emiatt szigorító intézkedéseket javasol, melyekről Marek Hattas polgármester hétfőn kora délután tájékoztatott. A lehető legkevesebbre szűkítenék a nyitva lévő üzletek számát, a nagyobbakat pedig arra utasítanák, hogy rendszeresen teszteljék az alkalmazottaikat. Rendeletet szeretnének kiadatni arról, hogy az egyes üzletekben az alapterülethez mért vásárlószámot úgy korlátozzák, hogy minden vásárlóra 25 négyzetméter jusson az eddigi 15 helyett. Óvodába csak azoknak a szülőknek a gyermekeit engednék, akik az első vonalban (egészségügyben) vagy a kritikus infrastruktúrában dolgoznak. A nagyobb munkáltatóknak a lehető legtöbb alkalmazottjuk számára lehetővé kell tenniük az otthoni munkát.

Amellett állnak, hogy be kellene zárni a nagyobb gyárakat is, mint például a Jaguar Land Rover. A járási válságstáb azt kéri, hogy a lehető legtöbb üzemben korlátozzák a vagy függesszék fel a munkát.

"Olyan helyzetben vagyunk, mint amilyen Árván volt. (...) Itt az ideje, hogy kemény lockdownról beszéljünk. Nem segít, ha lezárjuk a várost, erre az egész járásban van szükség" - fogalmazott a polgármester.

Nyitra városa a hétvégén antigéntesztelést szeretne tartani. Mintegy 40 tesztponton végeznék a mintavételeket 3 napon keresztül.

A nyitrai kórházban kritikus a helyzet, mégpedig olyannyira, hogy a betegek felvételének és átszállításának folyamatát maga az egészségügyi miniszter koordinálja. Milan Dubaj, az egyetemi kórház igazgatója elárulta, hogy a teljesítőképesség határain vannak, és vélhetően nem lesz elég a kapacitás, amit erre a célra el tudnak különíteni.

Az éjszaka hárm mesterségesen lélegeztetett betegüket szállították már át Érsekújvárba, Turócszentmártonba és Pozsonyba. Megegyezés született arról, hogy nyolc koronavírusos beteget átszállítanak Komáromba, kettőt Nagytapolcsányba, továbbiakat pedig vélhetően Pozsonyba vagy Besztercebányára. Olyan betegekről van szó, akiket mesterségesen lélegeztetnek, ezért a szállításuk meglehetősen bonyolult.

Az elmúlt 24 óra leforgása alatt 10 súlyos koronavírusos beteg halt meg a nyitrai kórházban - árulta el az igazgató, hozzátéve, január 1-jén meghalt egy 47 éves kollégájuk is, aki a Covid-osztályon dolgozott.

(Tvnoviny.sk/Denník N/parameter)