Búcsút int a közmédiának az ellenzéket lekapcsoló rádiós vezető

2018. október 15. - 23:47 | Belföld

Távozik az RTVS-től Petra Stano Maťašovská, a közmédia rádiós hírosztályának vezetője - tudta meg a DenníkN. Jaroslav Rezník, a Szlovák Rádió és Televízió elfogadta beosztottjának lemondását - nyilatkozta az állami médium szóvivője, Erika Rusnáková.

Búcsút int a közmédiának az ellenzéket lekapcsoló rádiós vezető
Fotó: tasr

Maťašovská lelépése minden valószínűség szerint összefüggésbe hozható azzal a múlt héten kiszivárgó RTVS-es belső anyaggal, ami nagy felháborodást váltott ki, főként az ellenzéki körökben. Mint ismeretes, a hírosztály eddigi vezetője összeállított egy "Rövid hírek - alapelvek" címet viselő anyagot, ami mostoha hírszerkesztési elveket léptetett volna érvénybe az ellenzéki pártok számára.

Olyan részek szerepelnek ebben a dokumentumban, mint például:

- a hírfolyamba alapból ne menjenek olyan beszámolók, amelyek az ellenzéki képviselők törvénytervezeteiről vagy módosító javaslatairól szólnak, csak abban az esetben, ha már a törvényhozás a második olvasatba utalta azokat, de még ezeket is csupán akkor, ha kiegészülnek a kormánykoalíció illetékesének nyilatkozatával. (A parlamenti gyakorlat azt mutatja, ezek az első olvasatban lévő ellenzéki javaslatok úgy sem jutnak át a második olvasatba, ezért a fontosságuk elenyésző. Gyakran szakmaiatlan fércmunkákról van szó..., amelyek csak félrevezetnék a hallgatóközönséget)

- a hírfolyamba ne kerüljenek szervezés alatt álló eseményre invitáló részek, főleg, ha az az esemény valamilyen tiltakozó megmozdulás, tömeggyűlés

Az ilyen fura pontokat is tartalmazó anyag létezését a közmédia még a múlt héten elismerte, és akkor Maťašovskát figyelmeztetésben részesítette, ugyanakkor maszatolva tette mindezt: "A megjelentetett szöveg néhány bekezdését ... nem megfelelően fogalmazták meg, ami súlyos dezinformációra adott módot. Az állami média nem ért egyet a nyilvánosságra hozott anyag értelmezésével, mert az szövegkörnyezetéből kiragadott..."

Most, hogy távozik Maťašovská, az RTVS megkönnyebbülhet, hogy nem kell a fentiekhez hasonló blődségeket megfogalmazniuk.

DennikN/para

Címkék: Maťašovská, RTVS