Bugár szerint Lajčák jó döntést hozott, az ellenzék politikai színházról beszél

2018. december 7. - 11:26 | Belföld

Miroslav Lajčák külügyminiszter pénteken jelentette be, hogy mégsem távozik a tárca éléről.

A Híd elnöke, Bugár Béla pozitívan értékelte, hogy a külügyminiszter meggondolta magát. „A tény, hogy Miroslav Lajčák külügyminiszter, úgy döntött, marad a funkciójában, jobb döntés Szlovákia számára, mintha távozott volna” – jelentette ki.

„Ha távozott volna, az nagy kárt okozott volna Szlovákiának. Ő a külpolitikai irányultságunk garanciája” – mondta Bugár, majd hozzátette, elvárja, hogy Lajčák világosan kifejtse, a benyújtott lemondás ellenére miért döntött úgy, hogy mégis marad.

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő elégedett Miroslav Lajčák (Smeru-SD-jelölt) döntésével, miszerint a külügyi tárca élén marad. „És várom a további közös munkát” – tette hozzá, reagálva a külügyminiszter nyilatkozatára.

Korábban Pellegrini és Kiska is garantálták neki, hogy továbbra is érvényes az, ami a kormányprogramban áll, és hogy nem hagynak jóvá egyetlen olyan lépést sem, amely kétségbe vonná a szlovák külpolitika alappilléreit, melynek gyakorlásáért miniszterként ő felel. „Csak ilyen feltételek mellett van értelme annak, hogy folytassam” – szögezte le Lajčák.

Az SNS alelnöke, Jaroslav Paška szerint Lajčáknak felesleges volt benyújtania a lemondását. Az SNS úgy veszi Miroslav Lajčák külügyminiszter döntését, mint a kormány programnyilatkozatának elfogadását a külügyi tárcával kapcsolatban.

Paška elmondta, nem az lepte meg, hogy Lajčák visszavonta a lemondását, hanem az, hogy egyáltalán benyújtotta. „Egy felesleges lépés volt” – húzta alá.

Az ellenzék szerint csupán politikai színházat láthattunk az elmúlt napokban. Veronika Remišová (OĽaNO) elmondta, elfogadhatatlan, hogy az állam alapelveit politikai pártokon belüli harcokra használják fel „Ez tiszteletlenség a miniszteri pozícióval és az emberekkel szemben is” – jelentette ki.

„Miroslav Lajčák biztosan jobb miniszter, mint Robert Fico lenne, de ha egyszer benyújtotta a lemondását, előre kellett volna átgondolnia a következményeket. Ebből nem lehet politikai színházat csinálni. Csodálkozom a legfőbb közjogi méltóságokon, hogy részt vesznek ebben” – mondta Remišová.

A Sme rodina elnöke, Boris Kollár is politikai színháznak minősítette a történteket. „Amennyiben egy férfi elszánt, és azt mondja, hogy távozik, azt meg is kell tennie” – jelentette ki Kollár.

Martin Klus, az SaS képviselője szerint meg lehet érteni Lajčák döntését, másrészt viszont elszalasztotta a menekülés lehetőségét a süllyedő hajóról.

Mint ismert, Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminiszter úgy döntött, mégsem távozik a tárca éléről. Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő és Robert Fico, a Smer-SD elnöke győzték meg őt, azáltal, hogy garantálták neki Szlovákia külpolitikai irányvonalát.


(TASR/para)