Čaputová: Áttörés Dobroslav Trnka őrizetbe vétele

Az igazságszolgáltatás helyreállítása szempontjából áttörés, hogy őrizetbe vették Dobroslav Trnkát, aki az egyik leghatalmasabb ember volt az országban – írta a közösségi hálón Zuzana Čaputová államfő, miután a rendőrség hatáskörrel való visszaélés miatt őrizetbe vette a volt főügyészt.

Čaputová: Áttörés Dobroslav Trnka őrizetbe vétele
Fotó: TASR

„Ez bármelyik országról elmondható lenne, ahol rács mögött találja magát a főügyész és éppen arról döntenek, hogy vizsgálati fogságba helyezik-e” - folytatta Čaputová.

„Ahhoz, hogy az igazságszolgáltatásban valóban végbemenjen egy megtisztulási folyamat, meg kell ismernünk az igazságot, és hiszem, hogy meg is fogjuk ismerni a Trnka és a visszaélések többi résztvevője ellen lefolytatott igazságos eljárás során” - írta az elnök asszony.

Szerinte az ügyészség, a bíróságok és a rendőrség feladata rendet tenni a saját soraiban és elszámoltatni azokat a személyeket, akik miatt megrendült az emberek bizalma ezekben az intézményekben. „A megtisztulás felé tett minden egyes lépés erősíti a bizalmat” - zárta sorait Čaputová.

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) csütörtökön vette őrizetbe Dobroslav Trnka volt főügyészt gútori (Szenci járás) házában. Trnka ellen már decemberben eljárást indítottak hivatali jogkörrel való visszaélés gyanúja miatt. A bűncselekményt 2007 és 2014 között követte el azzal, hogy nem adta át a Gorilla-hangfelvételt a hatóságoknak.

Kapcsolódó cikkek:
 
A NAKA őrizetbe vette az egykori főügyészt, Dobroslav Trnkát!
 
Videón, ahogy becsengetnek a NAKA-sok Dobroslav Trnkához és őrizetbe veszik


(TASR/para)