Čaputová Hegerrel és Kollárral munkareggelizett, a szlovák-amerikai védelmi megállapodás volt a fő téma

2022. január 17. - 12:47 | Belföld

Az Egyesült Államokkal kötött védelmi megállapodás felelősségteljes lépés az európai biztonságpolitika, valamint egyúttal Szlovákia védelmi képességének megerősítése szempontjából is – jelentette ki hétfőn Eduard Heger kormányfő a Zuzana Čaputová államfővel és Boris Kollár házelnökkel való egyeztetést követően.

Čaputová Hegerrel és Kollárral munkareggelizett, a szlovák-amerikai védelmi megállapodás volt a fő téma
Fotó: TASR

A kormányfő hozzátette, egyértelmű céllal érkezett a tanácskozásra, mégpedig azzal, hogy nyíltan támogassa a megállapodás aláírását.

„A megállapodást már 23 ország aláírta, a keleti határon minden állam, így Magyarország és Lengyelország is. Ezért azt gondolom, hogy ez a helyes lépés a védelmünk megerősítése szempontjából is" – mutatott rá Heger.

A Sme rodina szerint a megállapodás kapcsán alapvető fontosságú, hogy a parlament továbbra is dönthessen a külföldi katonák, valamint az atomfegyverek Szlovákia területén való jelenlétéről. Erről Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke beszélt a hétfői találkozó után.

Kollár kiemelte, ha alá is írják a szerződést, minden egyes katona esetleges érkezését ratifikálni kell a parlamentben. „Amennyiben ez így lesz megfogalmazva a szerződésben, nincs vele problémánk” – húzta alá Kollár.

A legfőbb alkotmányos tisztviselők hétfőn a járványhelyzetről és a járvány által sújtottak szociális támogatásáról is egyeztettek. Az államfőnek konkrét javaslatai vannak, amelyeket Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszterrel is egyeztetni akar.

Čaputová egyelőre nem tartott sajtótájékoztatót a hétfői egyeztetésen elhangzottakkal kapcsolatban.

Mint ismert, a kormány szerdán elfogadta az Egyesült Államokkal kötött védelmi együttműködési megállapodást, ezt azonban még a parlamentnek és Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek is jóvá kell hagynia.

A Szlovák Köztársaság és az USA közötti védelmi együttműködésről szóló megállapodás lehetővé teszi az Egyesült Államok fegyveres erői számára a Malacky-Kuchyňa és Sliač katonai repülőterek, valamint más létesítmények használatát – bérleti díj nélkül. A szerződés tíz évre szól, majd utána is érvényben marad egyéves felmondási idővel.

Jaroslav Naď miniszter szerint ez a szerződés egy szokványos nemzetközi egyezmény. Azt is hozzátette, hogy annak értelmében 100 millió dollárt hívhatnak le, amit a védelmi infrastruktúra fejlesztésére fordíthatnak, és ami az állam tulajdonában marad.

(TASR/para)