Čaputová megint odapörkölt a koalíciónak és az ellenzéknek is, egyértelmű üzenetet küldött

2021. október 3. - 15:06 | Belföld

Szlovákiát ki kell vezetni a válságból, ez azonban gyűlölettel nem megy – hívta fel a figyelmet Zuzana Čaputová államfő vasárnap az RTVS O 5 minút 12 című politikai műsorában, amelynek a vendége volt.

Čaputová megint odapörkölt a koalíciónak és az ellenzéknek is, egyértelmű üzenetet küldött
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR - archív)

Čaputová szerint a legfontosabb, hogy az országnak stabil kormánya legyen, erről azonban szerinte most nem beszélhetünk. Rámutatott, hogy minden héten valamelyik koalíciós partner beharangozza a lehetséges távozását.

A köztársasági elnök fontosnak tartja, hogy az ellenzéki képviselőkkel is tárgyaljon. Az államfő kiemelte, a Hlas-SD elnökével, Peter Pellegrinivel konstruktív párbeszédet folytattak a népszavazásról. Azzal kapcsolatban, hogy a Smer-SD elnöke, Robert Fico éppen őt vádolja a népszavazás kiírásának akadályozásával, Čaputová csak annyit mondott, ennek az ellenzéki pártnak a vezetője és néhány képviselője olyan dolgokat állítanak, amelyek nem igazak.

Čaputová megérti, hogy feszült a légkör a társadalomban. Az elmúlt időszakban többen elvesztették a hozzátartozóikat, féltették az életüket és veszélyben voltak gazdasági szempontból is. A köztársasági elnök úgy gondolja, ebben a nehéz időszakban az a politikusok feladata, hogy megtartsák a szavukat és eldöntsék, az ország érdekében akarnak cselekedni, vagy csak a saját politikai népszerűségüket növelni.

Az államfő kiemelte, a keddi országértékelőjének a célja az volt, hogy összefogásra szólítson fel mindenkit. Igyekezett világosan, érthetően fogalmazni, és egyúttal aránylag kritikusnak lenni.

Čaputová úgy látja, Szlovákiának reformokra van szüksége. Pozitívan értékeli viszont a Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) vezette egészségügyi minisztérium tevékenységét. Az elnök úgy gondolja, Szlovákia jobban felkészült a harmadik hullámra, mint az előzőre. Negatívan értékelte viszont az alacsony átoltottságot. Ebben a kérdésben szerinte az ellenzéknek is nagy szerepe van, a témával ugyanis gyakran visszaélnek.


(TASR)