Čaputová támogatja a szlovák-amerikai védelmi megállapodást, nem fordul az Alkotmánybírósághoz

2022. január 20. - 16:09 | Belföld
Čaputová támogatja a szlovák-amerikai védelmi megállapodást, nem fordul az Alkotmánybírósághoz
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR)

A köztársasági elnök elmondta, az aláírási meghatalmazás – amelyet a megállapodás elfogadása során a kormány egyik tagjának ad majd át – része lesz egy értelmező záradékot arról, hogy Szlovákia hogyan értelmezi a megállapodást.

Hozzátette, amennyiben az amerikai fél elutasítja az értelmezési záradékot, Szlovákia nem lesz érdekelt a szerződés aláírásában.

Az alkotmányjogászokkal történő egyeztetést követően Čaputová kijelentette, nem fordul az Alkotmánybírósághoz a megállapodás kapcsán, nem találtak ugyanis arra utaló jelet, hogy az nincs összhangban az Alkotmánnyal.

A köztársasági elnök azt mondta, hogy hajlandó népszavazást kiírni a védelmi megállapodásról, ha átadják neki a témával kapcsolatos petíciót. Hangsúlyozta, támogatja ezt a megállapodást, de tiszteletben tartja az emberek véleménynyilvánításhoz való jogát.

Mint ismert, a kormány a múlt héten elfogadta az Egyesült Államokkal kötött védelmi együttműködési megállapodást, ezt azonban még a parlamentnek és Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek is jóvá kell hagynia.

A Szlovák Köztársaság és az USA közötti védelmi együttműködésről szóló megállapodás lehetővé teszi az Egyesült Államok fegyveres erői számára a Malacky-Kuchyňa és Sliač katonai repülőterek, valamint más létesítmények használatát. A szerződés tíz évre szól, majd utána is érvényben marad egyéves felmondási idővel.

Jaroslav Naď védelmi miniszter szerint ez a szerződés egy szokványos nemzetközi egyezmény. Azt is hozzátette, hogy annak értelmében 100 millió dollárt hívhatnak le, amit a védelmi infrastruktúra fejlesztésére fordíthatnak, és ami az állam tulajdonában marad.


(TASR)