Čaputová: A V4-eknek össze kell fogniuk, számos válsággal nézünk szembe

2021. november 29. - 19:11 | Belföld

A világ számos válsággal néz szembe, egyre több és egyre összetettebb kihívásokkal kell felvenni a harcot, ezért a V4-eknek is össze kell fogniuk, a visegrádi együttműködés megalapításának szellemében – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő a budapesti V4-es államfői csúcson.

Čaputová: A V4-eknek össze kell fogniuk, számos válsággal nézünk szembe
MTI

Čaputová a lengyel–fehérorosz határon kialakult helyzet kapcsán leszögezte, a négy államfő teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja, hogy a belarusz rezsim a menekülteket használja fel a feszültségkeltésre. Kijelentette, hogy Csehország, Szlovákia és Magyarország szolidaritást vállal Lengyelországgal és kész segítséget nyújtani.

„Az unión és a NATO-n belüli közös határaink védelméről van szó”

- tette hozzá Čaputová.

A négy államfő tárgyalt az Ukrajna keleti határán felvonuló orosz csapatokról, a klímaválságról, a gazdasági kihívásokról, valamint az álhírek terjesztése és a társadalom megosztottságának veszélyeiről.

Szlovákia figyelemmel követi a jogállamiságról zajló vitát az Európai Unióban – válaszolta a magyar és a lengyel jogállamisággal kapcsolatos újságírói kérdésre Zuzana Čaputová államfő hétfőn Budapesten a V4-es államfők csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón.

„Köszönhetően a négy ország jó kapcsolatainak és a nyílt párbeszédnek olyan dolgokról is beszélhetünk, amelyekről nem egységes a véleményünk. Beszéltem ma a jogállamiság kérdéséről is. Tiszteletben tartjuk az egyes országokban zajló belpolitikai folyamatokat, de egyúttal figyelemmel követjük a jogállamiságról folytatott párbeszédet az Európai Unióban, az unió egyes szervei és tagállamai között” - jelentette ki az államfő.

Szerinte bármilyen témában lehet legitim párbeszédet folytatni, és szükség van arra, hogy ne kérdőjeleződjenek meg az unió alapértékei és jogi keretei, amelyekre épül.

Čaputová ismételten hangsúlyozta egy erős és egységes Európai Unió fontosságát, főleg amikor Európa számos válsággal néz szembe.

A kérdésre reagált Áder János magyar államfő is, leszögezve, hogy ebben a témában nincs szükség semmilyen közös fellépésre, mert szerinte semmi probléma nincs sem Lengyelországgal, sem Magyarországgal.

Ahogyan egy korábbi cikkünkben írtuk, Čaputová kiemelte a négy elnök közös kezdeményezését, mellyel a koronavírus elleni oltásra buzdítják országaik lakosságát. „Az oltást tekintjük az egyetlen megoldásnak, amellyel megelőzhető a betegség súlyos lefolyása” - mondta.

TASR