Csak két évig tart az MKP-Híd-kiegyezés Nádszegen?

A novemberi választásokon ismét saját jelöltet állít mindkét párt a galántai járásbeli községben, mindkét jelölt a 30-as éveiben járt, de mindketten újoncok a helyi önkormányzati munkában.

Csak két évig tart az MKP-Híd-kiegyezés Nádszegen?
Illusztráció

A települést 1994-től 2016-ig Juhos Ferenc vezette, akinél előfordult, konkrétan 2002-ben és 2006-ban, hogy ellenfél nélkül került a falu élére. A Híd 2009-es megalakulásakor viszont ő is átlépett az MKP-ból az új pártba, 2010-ben pedig megkezdődött a csatározás a hidas polgármester és az MKP-s testület között.

Abban az évben Juhos még nagyon nagy előnnyel, mintegy 900-szavazattal (1466) nyerte meg a választást az MKP-jelölt Cserkó Margittal szemben (573), négy évvel később azonban az előnye csaknem elfogyott. A rá leadott 980 voks azonban még mindig elégnek bizonyult Borka Árpáddal (MKP) szemben, akire 868-an szavaztak.

A súlyos MKP-többséggel felálló testület viszont éles vitákat folytatott a polgármesterrel, alig fél évvel a választások után pedig az MKP egyik képviselőjét választották meg Nádszeg „pártatlan” főellenőrének, 2015 őszén pedig népszavazást írtak ki a faluban Juhos Ferenc leváltása céljából. Ezzel viszont nem sikerült megszólítani a falu lakosainak többségét, a választásra jogosultaknak ugyanis csak kevesebb mint az ötöde vonult az urnákhoz – értelemszerűen azok, akik azt akarták, hogy Juhos távozzon.

Miután aztán 2016 tavaszán a Híd párt kormányra került, következtek a cserék az egyes hivatalok vezetésében, és Juhos Ferencet javasolták a Galántai Járási Hivatal élére, ő pedig át is ült a polgármesteri székből az elöljáróiba. Juhos Ferenc így 22 év polgármesteri ténykedés után távozott Nádszeg önkormányzatából.

Az időközi polgármester-választást 2017 áprilisára írták ki, amikor is az addigi alpolgármesterre, az MKP és a Híd által is támogatott (korábban viszont a Híd listájáról a testületbe bejutott) Deák Lászlóra adták le a legtöbb szavazatot, csaknem 1500-at, míg ellenfele mindössze ennek harmadát gyűjtötte.

Deák azonban a novemberi választáson már nem indul, és ha ránézünk a jelöltlistákra, arról ismét erős MKP-Híd szembenállás rajzolódik ki. Először is mindkét párt indít saját, fiatal jelöltet, akinek még nincs múltja a képviselő-testületben.

Ők azok:
 
Ing. Forró Zoltán (35, menedzser, Híd)
Mgr. Kacz Éva (38, állami alkalmazott – igazgató, MKP)

A 11 tagú képviselő-testületbe összesen 23-an jelöltették magukat, és minden lehetséges pozíciót teljes listával célzott meg az MKP és a Híd helyi szervezete is, előbbi az eddigi képviselőire építve.

A jelöltek:
 
Mgr. Balogh Juhos Melinda (33, menedzser, Híd)
Bartalos László (52, magángazda, MKP)
Borka Árpád (47, vállalkozó, MKP)
Czakó Tibor (35, vállalkozó, MKP)
Ing. Forró Zoltán (35, menedzser, Híd)
Mgr. Gányi Zsolt (38, pénzügyi elemző, MKP)
Gombos Károly (45, egyéni vállalkozó, MKP)
Mgr. Gombos Flóra (28, edző, Híd)
Gútai Árpád (48, szövetkezei elnök, Híd)
Horváth Zoltán (49, vállalkozó, Híd)
Juhos Zoltán (48, vállalkozó, MKP)
Kockás László (57, vállalkozó, Híd)
Ing. Lukács Róbert (39, gépészmérnök, MKP)
Ing. Nagy Béla (62, szolgálati nyugdíjas, MKP)
Nagy Zsolt (43, egyéni vállalkozó, Híd)
Negyedi Zsolt (49, autószerelő, Híd)
Németh Melinda (43, referens, MKP)
Nyilfa Melinda (35, vállalkozó, Híd)
Rózsa Beatrix (45, céges ügyvezető, MKP)
Schweiger Ondrej (46, üzletvezető, Híd)
Mgr. Szabó Richard (38, közgazdász, Híd)
Mgr. Szarka Zsuzsanna (50, divattervező, MKP)
Bc. Tóth Zoltán (52, szociális munkás, Nár. Koalícia)

(SzT)