Csáky eltűnt az EP-ből, máris elhárult az akadálya a Beneš-dekrétumokat érintő petíciók napirendre tűzésének

2020. február 24. - 10:35 | Külföld

A Zöldek/EFA pártcsalád kérésére március 17-re időzítette az  Európai Parlament Petíciós Bizottsága (PETI) a dekrétumokat megkérdőjelező, már több éve mellőzött petíciók újbóli tárgyalását – értesült a Paraméter.

Csáky eltűnt az EP-ből, máris elhárult az akadálya a Beneš-dekrétumokat érintő petíciók napirendre tűzésének
Fotó: archívum

Köztudott dolog, hogy Csáky Pál öt éves peticós bizottsági alelnöki tevékenységének köszönhetően a Juhász Imre – Alida Seidl féle beadvány nem kerülhetett napirendre.

Ahogyan az esetről többször is beszámoltunk, Csáky nem támogatta a Szlovák Nemzeti tanács 1483/2007 számú a Beneš-dekrétumokat megerősítő határozata ellen benyújtott petíciót és annak tárgyalását.

A legutóbbiakban a katalán Josep-Maria Terricabras volt EP képviselő szorgalmazta az ügy napirendre tűzését, amit a többszöri koordinátori egyeztetések után 2019 februárjában néppárti kérésre újból elhalasztottak. Az EP néppárti frakció tagjaként és peticiós bizottsági alelnökként Csáky bizonyára megakadályozhatta volna a német frakcióbeli társa P.Jahr képviselő kezdeményezését.

Öt évig tartó brüsszeli tartózkodása alatt azt petíciót sikerült zároltatnia, amelyett 2012 és 2014 között, Csáky felbukkanása előtt, nemzetközi támogatás és az EP magyar képviselőinek példátlan összefogása révén, dacára az erőteljes szlovák akadályoztatásoknak, több szinten tárgyalt a parlament.

A Zöldek/EFA EP frakciója nem először áll ki a dekrétumok ügyében a magyarok mellett, már a csatlakozási folyamat idején számos alkalommal kezdeményezte a kérdés rendezését, a Juhász – Seidl féle petíció márciusi tárgyalása is ennek az elkötelezettségnek a része.

-para-