Csallóköztivál: Hatalmas siker Dunaszerdahelyen – hétfőn Alistál, kedden Vásárút következik!

2019. december 16. - 10:47 | Kultúra

Vasárnap a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Művelődési Központban vette kezdetét a Csavar Színház színházfesztiválja, a Csallóköztivál, mely második alkalommal kerül megrendezésre.

Csallóköztivál: Hatalmas siker Dunaszerdahelyen – hétfőn Alistál, kedden Vásárút következik!
Hétfőn este Alistálon mutatják be Jelenetek egy házasságból c. művet Kiss Szilviával és Gál Tamással

Vasárnap a Henrik Ibsen Peer Gyntjének bemutatójával indult a rendezvénysorozat. A Soproni Petőfi Színház és a felvidéki Csavar Színházzal közös produkció főszereplője Gál Tamás Jászai díjas színművész, a rendező pedig Pataki András Jászai-díjas rendező.

Hozzávetőlegesen 250-en tekintették meg a művelődési központban az előadást, melynek végén a közönség állva tapsolta meg a művészeket. „A város bebizonyította, hogy a legmagasabb szintű dráma alkotásokra is van igény” – árulta el érdeklődésünkre a bemutatóval kapcsolatban Gál Tamás.

A Csallóköztivál azonban zakatol tovább, hétfőn már a vásárúti alapiskolában zajlanak a Vekker Műhely előadásai, este pedig Alistálra látogat el a Csavar Színház, hogy 19.00-tól a község református alapiskolájában is bemutassák minden idők egyik legnagyobb hatású író-rendezője, a svéd Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból című, kétszereplősre átszerkesztett darabját, Gál Tamással és Kiss Szilviával.

„Bergman ezt, ugye, élettársának, Liv Ullmannak, illetve Liv Ullmannról írta, és ő is játszotta a főszerepet. Ő volt hosszú időn keresztül Bergman fő színésznője. Nekem is mint rendezőnek, színházcsinálónak a feleségem a legfontosabb színésznőm. Nehogy félreértés essék, nem akarom magam Bergmanhoz hasonlítani, de ők is rengeteget dolgoztak együtt, és így születhetett meg ez a mű. Nagyon erős volt a szakmai kapcsolat köztük, ami felülírta a magánéletet. Be merték áldozni a magánéletüket a szakma oltárán, és egy örök művet alkottak. Hatalmas csodát hoztak létre, ami ma is úgy szólal meg, hogy bármelyikünkkel történhetne“ – fejtette ki Tamás a darab tavalyi, dunaszerdahelyi bemutatója idején vele készített interjúnkban.

Mindenkit szeretettel várnak az előadásra, ahogy a keddi nap csallóköztiváli eseményeire is! Kedden ugyanis reggel kilenctől Fabók Mancsi bábszínházának produkciója látható majd Kisudvarnokban, míg 11.00-tól Badin Ádám meseszínháza Pozsonypüspökin.

Kedden este 19.00-tól pedig egy újabb nagyszabású produkció tekinthető meg, ezúttal a vásárúti kultúrházban. Paolo Genovese Teljesen idegenek c. művéből, filmjéből a Komáromi Jókai Színház és a Székesfehérvári Vörösmarty Színház koprodukciójából készült előadás, Hargitai Iván rendezésében.

„Mindnyájunknak három élete van: egy nyilvános, egy privát és egy titkos. Régen az a bizonyos titkos életünk tökéletes biztonságban volt memóriánk archívumában, manapság pedig a SIM-kártyánkon. Mi lenne, ha a telefonunk beszélni tudna? Egy megrázó komédia az emberi kapcsolatokról, a megcsalásról, arról, hogy ismerjük-e egymást, vagy teljesen idegenek vagyunk egymás számára“ – olvasható a Jókai weboldalán a darab leírásában.

A darab főszereplőit Bandor Éva, Bárdos Judit, Béhr Márton, Szabó Viktor, Holocsy Krisztina, Tóth Tibor és Majorfalvi Bálint játsszák.

(SzT)