Csupán ajánlás, hogy ne utazzunk Ausztriába és Magyarországra, de ez bármikor változhat

2020. szeptember 29. - 09:24 | Belföld

Egyelőre mindössze ajánlás, hogy ne utazzunk Ausztriába és Magyarországra - mondta Martin Klus (SaS), a külügyminisztérium államtitkára.

Csupán ajánlás, hogy ne utazzunk Ausztriába és Magyarországra, de ez bármikor változhat
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Sárga zónába sorolják Ausztriát és Magyarországot, Dánia, Írország, Izland, Szlovénia, Nagy-Britannia és Svájc mellé.

„Aki ezekből az országokból tér vissza, az nem kerül karanténba, és negatív tesztet sem kell felmutatnia. Azt azonban szem előtt kell tartani, hogy ez a szabályozás rövid időn belül megváltozhat, ugyanúgy, ahogy bármely ország bennünket is más zónába sorolhat" – írta Klus a közösségi hálón.

Ami a biztonságos „zöld” zóna módosítását illeti, a Vatikán, San Marino és Tajvan került erre a listára. Ezek a besorolások októbertől érvényesek. Klus emlékeztetett, hogy Magyarország határai továbbra is zárva vannak a külföldiek előtt.

Mint ismert, Magyarország és Ausztria továbbra is a kevésbé kockázatos országok listáján szerepel. Ezt Ján Mikas országos tiszti főorvos közölte a központi válságstáb hétfői ülése után, és hozzátette, szomszédainknál hasonló gondokat okoz az új típusú koronavírus-járvány, mint Szlovákiában.

„Egyelőre nincs változás abban, hogy mekkora kockázatot jelent ezekben az országokban a járványhelyzet Szlovákiára nézve, ezért a kevésbé kockázatos országok között maradnak. Ennek részben az is az oka, hogy Szlovákiában jelentősen romlott a járványhelyzet” - tette hozzá Mikas. Ezért a határon bevezetett intézkedések Mikas szerint nem voltak sem korrektek, sem hatékonyak, a fertőzés főleg tömegrendezvényeken terjed Szlovákiában, például lakodalmakon és céges rendezvényeken.


(TASR)