Danko még mindig a szlovák hokimezeken lévő címeren rugózik

2019. április 13. - 16:31 | Belföld
Danko még mindig a szlovák hokimezeken lévő címeren rugózik
-illusztráció- (Fotó: TASR)

"Ha valaki a Szlovák Köztársaságot képviseli, s nem kevés állami támogatást kap, annak az a szlovák címert viselje a mellkasán, s nem valami deformált utánzást"

- mondta Danko.

Ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy a címer nem három hokibotból áll.

"Szeretjük a sportot, s mindig nagy izgalommal követjük figyelemmel a jégkorong-mérkőzéseket. A legközelebbi összecsapásokat is nézni fogom, de az állam az állam"

- jelentette ki a politikus,

Danko az állami jelképekről szóló törvénymódosításról is beszélt, mert az feszültséget szít a szlovákiai kisebbségek körében. Mindenkit biztosított arról, hogy a törvényjavaslat nem a magyar nemezetiségű fociszurkolókra irányul, s nem lesz megtiltva más országok himnuszának az eléneklése.

"Mi az emléknapokról, államünnepekről beszélünk, ahol a szlovák himnuszt kell énekelni, de ha az ünnepségen, megemlékezésen részt vesz egy másik ország képviselője, akkor el lehett énekelni az adott ország himnuszát is"

- magyarázta az SNS elnöke.

Megígérte, hogy az SNS kész arra, hogy egyértelműsítse a törvényt, s ne legyenek félreértések azzal kapcsolatban.

Az SNS a hokimezek új logójára reagált az állami jelképekről szóló törvénymódosítással. Az új jogszabállyal csak az állami szimbólumokat akarták megvédeni a nemzetiek.

Andrej Kiska államfő azonban megvétózta a nagy vihart kavart törvénymódosítást újratárgyalásra. Az államfő a törvénybe foglalt előírásokat a jogbiztonság és ezáltal a jogállamiság elveivel összeegyeztethetetlennek tartja.

A törvénymódosítás visszadobását az SNS-en kívül Bugár Béla, a Híd elnöke is kérte.

TASR/para