Danko megint kitalált valamit, amiért kiverheti a dilit

2019. október 2. - 15:06 | Belföld

Legutóbb a cigiadó, most a minimálbér emelése. Andrej Danko, a parlament és az SNS elnöke kifogásolja azt a módszert, ahogy a kormány elfogadta az erről szóló javaslatot.

Danko megint kitalált valamit, amiért kiverheti a dilit
Andrej Danko (Fotó: TASR)

Rámutatott, hogy a vonatkozó kormányrendeletet szavazással, nem pedig konszenzussal fogadták el, ahogy eddig, annak ellenére, hogy néhány nem smeres miniszter panaszt emelt ez ellen. Danko ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az SNS nem ellenzi a minimálbér emelését.

Mint arról korábban írtunk, a szerdai kormányülésen jóváhagyták a minimálbér emelését 520-ról 580 euróra. Ezzel azonban nem értett egyet minden miniszter, az SNS-eseken kívül Gál Gábor (Híd) sem.

Andrej Dankónak egy hónap alatt viszont ez a második olyan esete, amikor egy kormányintézkedés miatt kiveri a dilit. Mintegy három héttel ezelőtt a pénzügyminiszter, Ladislav Kamenický (Smer-SD) javaslatára a kormány jóváhagyta a dohánytermékek adójának emelését, hogy többek között az így szerzett bevételből ellensúlyozzák a kormány szociális intézkedéseit.

Az SNS elnöke viszont azt az intézkedést, ahogy a mait is a koalíciós szerződés megsértéseként értékelte. Akkor még a következő mondat is elhagyta a száját: "Tisztában vagyok a Szlovákiában uralkodó szegénységgel és szociális problémákkal, mivel egy kis faluból származom." Ehhez képest a minimálbér emelésének módszerén duzzog.

Érvelése szerint egyébként az a gond, hogy a minimálbér emelésével egyidejűleg nem dobnak valamit a vállalkozóknak is ellensúlyként.

Nekiment a szakszervezeteknek is. "Némely urak a szakszervezetekből még a kommunizmus mélyén élnek" - fogalmazott. Felhívta a figyelmet, ugyancsak a témához kapcsolódóan, hogy emelni kéne a minimális nyugdíjon is.

Meg még mennyi mindenen ugyebár?!

Itt a teljes sajtótájékoztatója:

(TASR/Aktuality.sk/parameter)