Danko szerint Fedor és Cséfalvay távozása nem ok arra, hogy előbbre hozzák a választásokat

2019. szeptember 17. - 07:47 | Belföld

Andrej Danko házelnök nem fontolgatja, hogy előbbre hozza a parlamenti választások időpontját, amiért a koalíció elveszítette a parlamenti többségét.

Danko szerint Fedor és Cséfalvay távozása nem ok arra, hogy előbbre hozzák a választásokat
Fotó: TASR

Danko nem lát problémát abban, hogy Martin Fedor és Katarína Cséfalvayová kiléptek a Híd frakciójából. Mindezt hétfőn jelentette ki a csehországi Lednicén, ahol a szlovák nemzeti tanács és a cseh képviselőház „baráti” találkozóján vett részt.

Danko szerint sem Cséfalvaynak, sem Fedornak „nincs olyan politikai súlya”, hogy a távozásuk miatt előbbre kellene hozni a választásokat. Hozzátette: ez csak akkor jelentene problémát, ha emiatt nem működne a törvényhozás, de szerinte erről szó sincs. „Ez csak matematika, amit valaki Druckerrel (Tomáš Drucker volt egészségügy- és belügyminiszter – a TASR megj.) az élen kiszámolt. Aki egyszer elárult minket, többször is el fog” – fűzte hozzá.

Cséfalvay Katalin hétfőn közölte a TASR hírügynökséggel, hogy távozik a Híd frakciójából. Elmondása szerint azért döntött a kilépése mellett, mert a párt és parlamenti frakciója már nem az a platform, ahol képviselni tudná a számára fontos értékeket.

Cséfalvay nélkül a Hídnak tizenegy képviselője maradt a parlamentben. A képviselő asszony pár nappal azután jelentette be a döntését, hogy Martin Fedor is kilépett a frakcióból. Fedor távozásával a koalíció formálisan elveszítette a parlamenti többségét.

A koalíciónak már csak 74 szavazata van a parlamentben (a Smer-SD-nek 48, az SNS-nek 15, a Most-Hídnak 11). Rendszerint azonban a koalícióval együtt szavaz több független képviselő is, például Alena Bašistová, Martina Šimkovičová, Rastislav Holúbek és Peter Marček.


(TASR)