A Dobrá voľba, a KDH és Spolu, na meg két magyar párt is hátat fordított Pellegrininek, Dankóék viszont csatlakoznak a kezdeményezéshez

2021. január 19. - 14:40 | Belföld

A parlamenten kívüli Dobrá voľba, a KDH és a Spolu sem csatlakoznak a Hlas-SD kezdeményezéséhez, amelynek célja az előrehozott választásokról szóló referendum. Ugyanígy tett a Híd és az MKP is.

A Dobrá voľba, a KDH és Spolu, na meg két magyar párt is hátat fordított Pellegrininek, Dankóék viszont csatlakoznak a kezdeményezéshez
Fotó: TASR

A Peter Pellegrini vezette párt közös petíciós bizottság létrehozását javasolja az előrehozott választásokról szóló népszavazáshoz.

A tervek szerint a bizottság az elkövetkező napokban megalakul, és megkezdik az aláírásgyűjtést, egyebek mellett a tömeges tesztelés helyszínein is.

A Dobrá voľba szerint a jelenlegi helyzetben helytelen és komolytalan lépés lenne, ha a tesztelési helyszíneken gyűjtenének aláírásokat. A KDH úgy reagált, hogy sem a referendummal, sem más populista tevékenységgel nem fogjuk tudni megfékezni a járványt és javítani az ország gazdasági helyzetén.

A Spolu elnöke, Juraj Hipš azzal indokolta az elutasítást, hogy Pellegrini múltbeli tevékenysége miatt nem akarnak vele együttműködni. Hipš ehelyett inkább a tanárok és a diákok támogatására fordítaná az energiáját, illetve az orvosokkal és a tudósokkal való együttműködésre a járvány mielőbbi megfékezése érdekében.

Pellegrini felkérését a Progresívne Slovensko is elutasította, az Andrej Danko vezetett SNS viszont jelezte, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez.

Az MKP és a Híd is kapott meghívót a Pellegrini vezette párttól, de mindkét magyar párt elutasította a felkérést, egyikük sem küld képviselőt a petíciós bizottságba.


(TASR/ para)