Döntött a kormány: nem támogatják Matovič leváltását

2020. július 23. - 09:49 | Belföld

A kormány nem támogatja az Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Erről a csütörtöki ülésén döntött a kabinet.

Döntött a kormány: nem támogatják Matovič leváltását
Fotó: TASR

A bizalmatlansági indítványt Juraj Blanár (Smer-SD) és Richard Raši (független) képviselők terjesztették elő azután, hogy Matovič diplomamunkájával kapcsolatban felmerült a plágiumgyanú, és erről a média is beszámolt. Az ellenzék több más indokot is felsorolt, amiért Matovičnak távoznia kellene.

„A parlamenti képviselők egy csoportja által benyújtott bizalmatlansági indítványt a kormány tartalmilag üresnek véli, és a politikai csatározás részeként kezeli, amellyel a beterjesztők a nyári időszakot próbálják kihasználni” – olvasható a kabinet állásfoglalásában. A kormányfő tervezett leváltásának okaival a kormány nem ért egyet.

Az okokat az ellenzéki képviselők négy pontban összegezték. Úgy vélik, Matovič megszegte a miniszterelnöki esküt, mely szerint a feladatait becsületesen, lelkiismeretesen és az állampolgárok javát szolgálva kellene ellátnia. Azt állítják továbbá, hogy eltért a kormányprogramtól is, amelynek alapján a parlamenti többség korábban bizalmat szavazott a kormánynak. A harmadik pont arról szól, hogy a miniszterelnök nem menedzseli elég felkészülten a kormány alkotmányos feladatainak teljesítését, különös tekintettel az ország gazdasági, társadalmi és általános fejlődésére. Úgy vélik továbbá, hogy a miniszterelnök a tehetségtelenségét politikai marketinggel és a közösségi hálón folytatott tevékenységével igyekszik elfedni. Az ellenzék a válság utáni komplett társadalmi-gazdasági átalakítási terv hiányát is a kormányfő szemére veti.

A bizalmatlansági indítványt 37 ellenzéki képviselő írta alá. A rendkívüli ülés összehívásához legalább 30 aláírás szükséges. A koalíciós pártok (OĽaNO, Sme rodina, SaS, Za ľudí) képviselői támogatni fogják a kormányfőt és a kormányt, azt ígérték ugyanakkor, hogy tartózkodni fognak az obstrukciótól, és lehetővé fogják tenni a vitát.

Matovič a szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy amennyiben a képviselők úgy döntenek, hogy leváltják, távozik a parlamentből, a pártból és a politikai életből is. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy nem szándékosan csalt a munka írásakor, és egészen addig, amíg meg nem jelent a Denník N cikke, abban a tudatban volt, hogy rendben van a diplomamunkája.


(TASR/para)