Matovič állítja, egészen mostanáig abban a hiszemben volt, hogy rendben van a diplomamunkája, a lelkiismerete pedig tiszta

2020. július 22. - 18:32 | Belföld

A kormányfő kijelentette, ha a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen leváltják a képviselők, távozik a parlamentből, a pártból és a politikai életből is.

Matovič állítja, egészen mostanáig abban a hiszemben volt, hogy rendben van a diplomamunkája, a lelkiismerete pedig tiszta
Fotók: TASR

Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök szerdán először tartott sajtótájékoztatót a diplomamunkája körül kialakult botrány kapcsán, amelyen igyekezett meggyőzni a nyilvánosságot arról, hogy nem szándékosan csalt a munka írásakor, és egészen addig, amíg meg nem jelent a Denník N cikke, abban a tudatban volt, hogy rendben van a diplomamunkája.

Matovič szerint a lap szándékosan akkor közölte a cikket, amikor ő már úton volt Brüsszelbe és nem tudott az üggyel foglalkozni. Kitért arra is, hogy a Hospodárske noviny nyolc évvel ezelőtt arról írt, hogy a munkája egy harmadát másolta más publikációkból, most pedig arról írnak, hogy néhány oldal kivételével az egész munkát lemásolta.

A kormányfő szerint ha csalni akart volna, akkor mással íratta volna meg a diplomamunkáját pénzért, és abban korrekt módon szerepeltek volna az idézetek.

Matovič elmondta, a diplomamunkáját egy ismerőse gépelte le, akinek kijelölte, hogy a könyvből mely részeket kell leírnia. „Sosem feltételeztem, hogy ezek a részek nincsenek megfelelően idézve“ – magyarázta.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a diplomamunka írásakor már sikeres vállalkozó volt, több mint kétezer embert alkalmazott, és az idejének 95 százalékát a cégére fordította. „Abban az időben, amikor vállalkozni kezdtem, a munkanélküliség 20 százalékos volt. Embereket foglalkoztatni hőstett volt“ – fogalmazott.

Matovič kijelentette, amennyiben a csütörtöki bizalmi szavazáson a parlament úgy dönt, hogy távoznia kell, egyúttal távozik a parlamentből és a politikai életből is, a döntést a képviselők kezébe adja.

Kiemelte, a lelkiismerete tiszta, mert nem volt szándékos a csalás és abban a tudatban volt, hogy minden rendben van a diplomamunkájával.

A miniszterelnök az újságírók többszöri kérdésére sem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy hozzájárul-e ahhoz, hogy nyilvánosságra hozzák a diplomamunkáját. A dolgozat jelenleg csak a Comenius Egyetem Menedzseri Karának könyvtárában lapozható át, a tartalmát a bevezető részen kívül nem lehet lefotózni.

Matovič hangsúlyozta, hajlandó hazugságvizsgálatnak is alávetni magát a saját költségére, arra azonban ismételten sem volt hajlandó válaszolni, hogy hozzájárul-e a munkájának nyilvánosságra hozatalához. A sajtótájékoztató közben többször feszült hangulat alakult ki a kormányfő és az újságírók közt.

Premiér Igor Matovič vysvetľuje svoju diplomovú prácu

Közzétette: Denník N2020. július 22., szerda

Mint ismert, a kormánykoalíció képviselői megegyeztek abban, hogy a közelgő rendkívüli parlamenti ülésen nem szavazzák meg Igor Matovič menesztését. A Smer-SD képviselői és a Peter Pellegrini körül tömörülő független képviselők bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a kormányfő ellen a diplomamunkájával kapcsolatos plágiumbotrány miatt.

Robert Fico és Peter Pellegrini annak kapcsán szólította fel távozásra a kormányfőt, hogy kiderült, Matovič diplomamunkája plágium: okosságokat másolt ki két könyvből és 1998-ban azt a saját alkotásaként adta le. A miniszterelnök nem is nagyon próbált védekezni a felmerült vádak ellen, és a közösségi oldalán így reagált: „Őszintén szólva, fogalmam sincs, hogy 22 évvel ezelőtt a diplomamunkámban idéztem-e valamit és mennyit. Amennyiben így van, elloptam valamit, ami nem az enyém volt, tehát ebben a dologban de facto tolvaj vagyok, ami szomorú és biztosan nem dicséretes.”


(DenníkN/para)