Matovič ma időt szakít arra, hogy élőben reagáljon a plágiumbotrányára. Azt már sejtheti, hogy nem bukik bele

2020. július 22. - 13:33 | Belföld

A kormánykoalíció képviselői megegyeztek abban, hogy a közelgő rendkívüli parlamenti ülésen nem szavazzák meg Igor Matovič menesztését. A Smer-SD képviselői és a Peter Pellegrini körül tömörülő független képviselők bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a kormányfő ellen a diplomamunkájával kapcsolatos plágiumbotrány miatt. Szerdán délután a miniszterelnök sem futamodik meg, és a téma kapcsán először áll újságírók elé, mert eddig csak a Facebookján keresztül kezelte ezt a helyzetet. 

Matovič ma időt szakít arra, hogy élőben reagáljon a plágiumbotrányára. Azt már sejtheti, hogy nem bukik bele
Facebook

A kormányt alkotó négy párt frakcióvezetője - Za ľudí részéről Jana Žitňanská, az SaS színeiben Anna Zemanová, az OĽaNO képviseletében Michal Šipoš és a Sme rodina politikusa, Peter Pčolinský - abban egyezett meg szerdán, hogy kiállnak a kormány mellett. Éppen időben állapodtak meg, mert a törvényhozás rendkívüli ülésére valószínűleg már csütörtökön délelőtt sor kerül.

Robert Fico és Peter Pellegrini annak kapcsán szólította fel távozásra a kormányfőt, hogy kiderült, Matovič diplomamunkája plágium: okosságokat másolt ki két könyvből és 1998-ban azt a saját alkotásaként adta le. A miniszterelnök nem is nagyon próbált védekezni a felmerült vádak ellen, és a közösségi oldalán így reagált: „Őszintén szólva, fogalmam sincs, hogy 22 évvel ezelőtt a diplomamunkámban idéztem-e valamit és mennyit. Amennyiben így van, elloptam valamit, ami nem az enyém volt, tehát ebben a dologban de facto tolvaj vagyok, ami szomorú és biztosan nem dicséretes”

A Boris Kollár házelnök plágiumbotrányakor még szigorúskodó kormánypárti SaS most nem számol azzal, hogy a párt valamelyik képviselője Matovič ellen szavazna. Zemanová azt mondja, hogy a diplomamunka leadása óta több évtized telt el, és már nem fognak ezen rugózni, mit tett akkor a jelenlegi kormányfő. "Ez az ő ügye és az iskolájáé" - jegyezte meg a Richard Sulík-féle liberális tömörülés képviselője.

Ha minden igaz, Matovič ma délután tart sajtótájékoztatót a plágiumbotrányának ügyéről, mert eddig nem ért rá foglalkozni a kérdéssel, hiszen több napon keresztül Brüsszelben házalt a szilvás lepényével, és csak hétfőn tért vissza Szlovákiába, egy nagy puttony pénz ígéretével.

Igaz, tegnap még fáradt fejjel azt ígérte a miniszterelnök, hogy szerda délelőtt kerül sor a "sajtótájékoztatócskára", de most úgy néz ki, 16:30-kor áll ki az újságírók elé, amint befejeződik a szlovén államfővel való hivatalos találkozója.

Igor Matovič kormányfőt a március 21-i hivatalba lépése óta először próbálják meg leváltani.

(para)