DRON-ügy – Farkas László: A működési engedélyünk nincsen felfüggesztve

A héten újabb lakossági fórum valósult meg Ollétejeden annak kapcsán, hogy megalakult a Pro Ollétejed polgári társulás, mely a városrész érdekeinek kíván súlyt adni a városvezetéssel való egyeztetés során, továbbá azért, mert egy ideje ismét érezni a bűzt Ollétejedben, illetve a DRON Industries környékén.

DRON-ügy – Farkas László: A működési engedélyünk nincsen felfüggesztve
Fotók: Paraméter

A fórum nagy részén éppen erről volt szó.

„Szerintem ők innen minket ki akarnak pucolni. Ha holnap eldöntöm, hogy nem akarok vele foglalkozni, és eladom a házam, akkor mégis kinek tudom eladni? …Nekem ez létkérdés, ezzel kelek, ezzel fekszem”

– fogalmazott Ollé Lajos, a megmozdulások egyik kezdeményezője.

„Egymás után valótlanságokat állít Ollé Lajos és a csapata. Amit állítanak, annak a 85%-a valótlanság”

– reagált Ing. Farkas László, a DRON Industries vezetője.

Az előző részek tartalmából:

Az egyik legnagyobb megmozdulás mostanáig június végén volt a helyi kultúrháznál, amikor a legerősebben lehetett érezni a gázszagot Ollétejeden. Mi is ott jártunk, és mi is éreztük.

Júliustól azonban a gumifeldolgozó üzemi szabadsággal összekötött revíziós karbantartás céljából egy időre leállt. Először két-három hétről volt szó, ebből azonban több lett.

Augusztus elején aztán kikerült a dunaszerdahelyi városháza faliújságára az arról szóló bejelentés, mely szerint környezetvédelmi elbírálás alatt van a Dron Industries kérvénye, amely a használtgumi-lerakatukat érinti. Ennek kapcsán Farkas László, a Dron Industries vezetője megkeresésünkre elmondta, hogy a szakhivatalok ajánlásai alapján a kinti raktáraik rendezését igyekeznek megoldani, erre vonatkozik a kérvényük, amivel kapcsolatban az eljárás folyamatban van a járási hivatalnál. Ezt megerősítette Morvay György, a járási hivatal elöljárója is.

Farkas jelezte azt is, hogy az üzemi szabadságuk elhúzódott néhány héttel, ugyanakkor mint kiderült, ez mára véget ért, és az üzem újra működik.

Ollé Lajos

Ollé Lajos elmondta, hogy az alapján, amit a városházán korábban elmondtak neki, szerinte jogtalanul, mivel arról volt szó, hogy bevonták a működési engedélyüket. Szavai szerint járt is bent, és tájékoztatta erről a polgármestert és az építésügyi osztály vezetőjét, de csak azt a választ kapta, hogy ők nem tudnak róla, hogy működne.

Tud róla viszont természetesen maga Farkas László DRON-igazgató, aki meg is erősítette számunkra.

„A működési engedélyünk nincsen felfüggesztve. Nem a tevékenység megállításáról szólt a felszólítás, hanem bizonyos objektumoknak a jogi rendezéséről, amelyeket addig nem használhatunk. Nem a gyártásról beszélünk”

– szögezte le. Hozzátette, azokról az objektumokról van szó, amelyek például a gumi raktározására szolgálnak, és amelyek ügyében eljárás van folyamatban.

Hájos Zoltán polgármester egy ideje nem kommunikál portálunkkal, hiába keressük telefonon vagy e-mailben. Megpróbáltuk felhívni és e-mailben is információt kérni azzal kapcsolatban, hogy igaz-e, amit Farkas állít, de választ egyelőre nem kaptunk.

A városi tévében viszont elmondta még augusztusban, hogy elküldtek a DRON Industriesnek egy felszólítást.

„Felszólítottuk őket, hogy a gyártási folyamatot addig szüneteltessék, amíg a központi raktárukkal, illetve a gyártsással összefüggő olyan építményekkel kapcsolatos eljárásokat le nem folytatják, melyekre nem volt kiadva használatbavételi engedély” – fogalmazott a polgármester.

Elárulta, hogy amennyiben a résztvevő szakhatóságok negatív véleményt csatolnak az eljáráshoz, az építésügyi hivatal nem adhatja ki az engedélyt, fordított esetben, pozitív nyilatkozatok esetén viszont nem áll módjában felülbírálni.

Morvay György szerint, aki szintén ott volt a tejedi fórumon, ugyanakkor a város adja ki az építkezési engedélyt, tehát rajtuk múlik.

„Én a részemről segítek, amiben tudok. A technológia, amely alapján működik az üzem, elismert, tehát rendben van. Ha viszont a technológiát nem úgy használják, ahogy kell, akkor arról nem azok tehetnek, akik a jó technológiára megadták az engedélyt. Lehetséges, hogy ott tönkrementek valamilyen filterek, vagy más probléma merült fel, de úgy tűnik, valami nem úgy működik, ahogy kellene”

– fűzte hozzá.

Az üzem tehát most is működik, a használatbavételi eljárás azonban még folyamatban van az érintett objektumokat illetően.

Felmerült többször, és Ollé Lajos fotókat is bemutatott arról, hogyan tárolják a Dronnál a melléktermékeket, ami indokolhatja akár a bűzt vagy annak egy részét is, de minimálisan kérdéses, hogy az úgy helyes-e.

Farkas László szerint azonban minden rendben van. „A koksz zárt raktárakban van, nyitott ajtónál, szellőzés mellett. A drót kint van az udvaron. A jóváhagyott raktározási felületeken. A koksz is és a drót is azon a helyen van raktározva, ahol a szakhatóság jóváhagyta” – szögezte le.

Egyéb vélemény erről egyelőre nem született, a szakhatóságok eddig hivatalosan mindent rendben találtak. Bűz viszont van, és ha nem ettől, akkor mástól. Márpedig folyamatban van két további reaktor használatbavételi eljárása is. „Várjuk a kolaudációs helyszíni szemlét. Ez alapján leellenőrzik, hogy a projekt megfelel-e. Két-három héten belül ezek az objektumok is rendben lesznek” – állítja Farkas.

Eközben az ollétejedi lakosok már készülnek az újabb petícióra, mellyel azt szeretnék elérni, hogy bezárják az üzemet. Az előző petíciót csaknem kétezren írták alá Dunaszerdahelyen, illetve a környező településeken.


A polgári társulásról:

Herceg Andrea városi képviselője, a Pro Ollétejed polgári társulás elnöke, illetve az alelnök, Ollé Mónika és a harmadik alapító, Simon Hilda számoltak be a tervekről. Ezek között említették a tagfelvételt, amely el is kezdődhetett azzal, hogy a társulást bejegyezték, majd megkapta az adószámát és bankszámlát is nyitottak számára.

Balról: Ollé Mónika, Simon Hilda és Herceg Andrea

"Elsősorban ezt a kultúrházat szeretnénk felújíttatni, emellett hogy rendezzék a körülötte lévő telkeket, amelyek magántulajdonban vannak" - fogalmazott Herceg Andrea. Hozzátette, a kultúrház mögötti terület kapcsán felmerült egy olyan ötlet is, hogy olyan közlekedési parkot hozzanak létre gyerekek számára, mint amilyen egykor a dunaszerdahelyi Ozorák iskola helyén volt.

"Megkeressük a polgármestert, és ezeket az ötleteket elmondjuk neki. Ígéretet már sokszor tettek, most hogy én is képviselő vagyok, ezt már nem tudják a szőnyeg alá söpörni" - húzta alá.

A társulás első rendezvénye várhatóan az idei év során megvalósul, mégpedig egy karácsonyváró adventi közös gyertyagyújtással.

(SzT)