Egyhangúlag lemondott az MKP Országos Elnöksége

2020. március 3. - 08:25 | Belföld

A Magyar Közösség Pártja Országos Elnöksége, vállalva a politikai felelősséget a parlamenti választásokon elért eredményért, egyhangúlag lemondott, továbbá jóváhagyta az ügyvivő elnökség tagjait. A pártot a kilenc legtöbb preferenciaszavazatot szerzett jelölt vezeti, a testület tagjainak többsége eddig is tagja volt az MKP Elnökségének, két ember - Csáky Pál és Viola Miklós - viszont nem volt benne az elnökségben.

Egyhangúlag lemondott az MKP Országos Elnöksége
Fotó: Paraméter - archív

Az országos szervek tisztújításáig a parlamenti választásokon az MKP színeiben legtöbb preferenciaszavazatot szerzett a 9 legtöbb preferenciaszavazatot kapott jelölt látja el az ügyvivő elnökségi tagságot. Az MKÖ listáján az MKP-s jelöltek közül a legtöbb karikát Bárdos Gyula kapta. Őt követi Menyhárt József, Berényi József és Őry Péter. Az ideiglenes vezető testület tagja még preferenciaszavazatok alapján Cziprusz Zoltán, Csáky Pál, Farkas Iván, Furik Csaba és Viola Miklós.

"Az áprilisra tervezett Országos Kongresszus idejéig az Országos Tanács jelenlegi elnöke, Őry Péter tölti be az országos fórumokat előkészítő koordinátori szerepet. Az Országos Elnökség határozott arról is, hogy a Most-Híddal való tárgyalásra csupán a mindkét párt országos szerveiben lezajlott tisztújítási folyamat befejezése után kerülhet sor" - áll az MKP sajtóközleményében. A kongresszust formálisan a párt országos tanácsa hívja majd össze, amelynek ülésére várhatóan március végén kerül sor.

A párt megújult vezetése dönthet majd arról is, hogy mi lesz a sorsa az együttműködésnek az Összefogással és a Magyar Fórummal. "Az ősszel kötött együttműködési szerződés a választásokig szólt" - tájékoztatta a Paramétert Kocur László pártigazgató.

Az MKÖ, melynek listáján indultak az MKP jelöltjei is, csupán a szavazatok 3,90 százalékát szerezte meg, így nem jutott be a parlamentbe, akárcsak a Híd, amely 2,05 százalékot kapott.

Bugár Béla, a Híd elnöke már a választások éjszakáján felhívta Menyhárt Józsefet. „A magyarok és más nemzeti kisebbségek parlamenti képviselet nélkül maradtak. Ezt a következő választásokon már nem engedhetjük meg magunknak. Azonnal munkához kell látnunk” – tolmácsolta Magdeme Klára pártszóvivő a Híd álláspontját.

Bugár a párt gyenge választási eredményére reagálva korábban bejelentette, hogy lemond az elnöki tisztségről. Az utódjáról a pártkongresszuson fognak dönteni.


(parameter)