Egyre kétségbeesettebbek az emberek az üzletekben – mutatjuk, minek mennyivel ment fel az ára tavalyhoz képest

2022. május 15. - 10:29 | Belföld

Hónapok után sem csillapodik a drágulás, ellenkezőleg, a januári nyolcszázalékos infláció csaknem tizenkét százalékra ugrott áprilisban.

Egyre kétségbeesettebbek az emberek az üzletekben – mutatjuk, minek mennyivel ment fel az ára tavalyhoz képest
Fotó: TASR - illusztráció

Gazdasági elemzők szerint az évszázad eleje óta nem volt példa ilyen mértékű inflációra. A Statisztikai Hivatal pénteken tette közzé a termékek és a szolgáltatások árának áprilisi alakulását - mutatott rá a Tvnoviny.sk.

Éves összehasonlításban az árak 11,8 százalékkal emelkedtek.

A tavaly áprilisi árakkal összehasonlítva a közlekedésben és a gasztronómiában emelkedtek legnagyobb mértékben az árak, de leginkább az élelmiszerek drágulását érezzük meg, amelyek ára globálisan csaknem 14 százalékkal nőtt.

A vásárlók többet fizetnek az olajakért és zsírokért (29,8%), a zöldségekért (26,2%), a kenyérért és a gabonafélékért (16,4%), a tejért, a sajtért és a tojásért (13,0%), valamint a húsért (12,0%). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg 2021 áprilisában 100 euróért vásároltak élelmiszert, addig 2022 áprilisában ugyanezért a vásárlásért már csaknem 114 eurót kell fizetni” – mondta Eva Sadovská, a WOOD & Company elemzője.

A szakértők szerint a drágulás hátterében elsősorban a kőolaj, az energia és a nyersanyagok világpiaci árának emelkedése áll. A következő hónapokra vonatkozó előrejelzés azonban még a mostaninál is rosszabbnak tűnik. Az ukrajnai háború következtében meredeken megemelkedett kőolaj- és energiaárak felfelé tolják az inflációt.

„Arra számítunk, hogy az élelmiszerárak a következő hónapokban továbbra is erős, kétszámjegyű ütemben fognak emelkedni. Az élelmiszerárak emelkedése az év második felében mérséklődhet” – magyarázta Glasová.

A magas infláció és az ezzel járó áremelkedés a szlovák állampolgárok fogyasztói magatartását is megváltoztatja. Tízből hét vásárló megerősítette, hogy a magas árak miatt kevesebb terméket vásárol, mint tavaly. Ugyanakkor az emberek 80 százaléka jelenleg többet vásárol akciós termékeket a korábbiakhoz képest.

(tvnoviny.sk)