Elég volt a cirkuszok állatkínzásaiból! – Szombaton tüntetnek Dunaszerdahelyen

Dunaszerdahelyi civilek egy csoportja szombaton délután fél háromra tüntetést jelentett be a városi szabadidőparkba, ahol ezekben a napokban a cseh Cirkus Aleš vendégeskedik.

Elég volt a cirkuszok állatkínzásaiból! – Szombaton tüntetnek Dunaszerdahelyen
Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints!

„Ha egy idomított állatot látsz, és összeszorul a szíved, ha láncra verve látod a tigrist, és ökölbe rándul a kezed, ha egy tevét látsz a Csallóközben, és értetlenül állsz, akkor itt a helyed, gyere a cirkusz elé, és mutassuk meg, mennyien vagyunk!”

– áll a civilek által létrehozott Facebook-esemény meghívójában.

A cirkusz néhány nappal ezelőtt érkezett Dunaszerdahelyre, azóta sűrűn posztol saját Facebook-oldalán is arról, hogy tigriseik, tevéik, lovaik, struccaik és más állataik viszonylag nagyobb területen szabadon mozoghatnak. Erről tanúskodik az alábbi videó:

Igen, most jön a DE. A cirkusznál más időpontban készített felvételeinken viszont az látható, hogy a nap egy másik részében pedig meglehetősen szűk helyre vannak összezsúfolva.

A tüntetés szervezőitől mindazonáltal megtudtuk, hogy demonstrációjuk elsősorban nem a városban vendégeskedő konkrét cirkusz mint olyan, hanem általánosságban az állatoknak haszonszerzés céljából a cirkuszokban való kihasználása ellen szól.

Reakciót kértünk a Cirkus Aleštől is a hivatalosan bejelentett megmozdulásra, egyelőre azonban nem kaptunk pénteken délután a Cirkus Aleš jelenlegi vezetője, az azt 1880-ban megalapított Jan Aleš családjának hetedik generációjához tartozó Antonín Aleš válaszolt kérdésünkre. "Amennyiben bejelentett tüntetésről van szó, semmi problémát nem látunk benne. Már hozzászokhattunk, hogy önjelölt állatvédők hazug információkat közölnek a nyilvánossággal. A Cirkus Aleš rendszeresen kitűnően vizsgázik az állatorvosi ellenőrzéseken" - fogalmazott.

Tudni kell, hogy a cirkuszok működésére is kihathat a jövőben a parlament által elfogadott, állatorvosi ellátásról szóló törvény, amely szeptembertől lépett hatályba. A földművelésügyi minisztérium, melynek hatáskörébe tartozik ez a terület, elfogadni készül ugyanis egy rendeletet, melyben meghatározzák, mely állatokat nem használhatnak majd fel a cirkuszokban. Bizonyos információk szerint erre a listára felkerülhetnek az oroszlánok, tigrisek, medvék, elefántok és a főemlősök.

Antonín Aleš viszont e probléma kapcsán akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben elfogadják ezt a rendeletet, a cirkuszok elhagyhatják és elkerülhetik Szlovákiát. Aleš hangsúlyozta, mélyen elítélik az állatkínzást.

„Ezek az állatok a családunk részei, minden napunkat velük töltjük. A kínzás szót a mi cirkuszunkban nem ismerjük. Járnak hozzánk aktivisták is tüntetni, de mi szívesen elbeszélgetünk velük, és megmutatjuk nekik, hogyan élnek az állataink”

– közölte a kosicednes.sk portállal a nyáron.

A probléma megoldása nem egyszerű, ugyanis az idomított vadállatokat már nem igazán lehet visszajuttatni egykori élőhelyükre, mivel elpusztulnának.

Cirkuszi vagy más fogságból származó állatokkal foglalkozik a dióspatonyi Slovakiaring mellett egy polgári társulás által működtetett Malkia Park, amely viszont éppen néhány napja tett közzé képet egy elpusztult zebrájukról, Nikáról, aki korábban rossz egészségi állapotban érkezett hozzájuk – egy cirkuszból:

(SzT)